LOKALITET LAZINE

Tradicionalni marš povodom dana osnivanja 119. muslimanske brdske brigade Banovići

Jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji

Piše: S. I. / Avaz.ba

19.1.2020

Učesnik tradicionalnog marša Lazine - Avaz
Tradicionalni marš Lazine - Avaz
Tradicionalni marš Lazine - Avaz
Tradicionalni marš Lazine - Avaz
Tradicionalni marš Lazine - Avaz
+1

Obilježavanje 27. godišnjice 119. muslimanske brdske brigade Banovići završeno je tradicionalnim maršom čija je krajnja destinacija ove godine bila granica mjesnih zajednica Aljkovići i Seona, odnosno lokalitet Lazine. 

Marš se organizira 13. godinu uvijek na drugoj lokaciji u zoni odgovornosti 119. muslimanske brdske brigade, i to samo s jednim ciljem, druženje bivših pripadnika Brigade i građana, te prisjećanje na bivše dane. 

Nihad Ikanović, pripadnik 119. muslimanske brdske brigade i dobitnik priznanja „Zlatni ljiljan“, navodi da mu je jako drago što se obilježava ovaj datum jer se na ovaj dan prisjeti svega onoga kroz šta je prošao sa svojim saborcima.

- Drago mi je da vidim ljude s kojima sam prošao ono najteže, da evociramo ratne uspomene i sve ono što se dešavalo i, naravno, prisjetimo se onih koje smo izgubili u tim trenucima - ističe Ikanović.

Pripadnici 119., tačnije njih 268, dalo je živote za odbranu općine i države i, prema riječima učesnika marša, dug je prema njima da se obilježava ovaj dan. Danas je položeno cvijeće na Centralno spomen-obilježje šehida i poginulih boraca u Banovićima te u mjesnim zajednicama Seona i Aljkovići. U okviru obilježavanja 15. januara, Dana 119. muslimanske brigade Banovići lokalna zajednica je organizirala i svečani prijem. 


Značajan datum

Nemjerljiv doprinos u odbrani Banovića, kantona i države Bosne i Hercegovine dala je 119. muslimanska brdska brigada Banovići, formirana 15. januara 1993. 

Datum njenog formiranja uvršten je na listu najznačajnijih datuma i događaja koji se svečano obilježavaju na području ove općine i smatra se jednim od najznačajnijih datuma u novijoj historiji. 

Brigada je formirana u okviru Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, a kroz njene redove prošlo je 6.000 vojnih obveznika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.