KVALITET ZRAKA

Živinice i Tuzla jutros najzagađeniji gradovi BiH

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani

Ilustracija. Avaz

Fena

3.2.2020

Prema podacima s mjernih stanica, Živinice su jutros najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini i kvalitet zraka na tom području je vrlo nezdrav.

Izmjereni indeks kvaliteta zraka u Živinicama iznosio je 211. 

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme na području tog grada moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva na tom području, upozoravaju iz "Eko-akcije".

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. 

Zrak je jutros, također, nezdrav u Tuzli i Visokom, gdje su izmjereni indeksi kvaliteta zraka iznosili 179 i 177, kao i u Lukavcu, gdje je indeks kvaliteta iznosio 171. 


Ilustracija. Avaz

U takvoj situaciji s kvalitetom zraka u navedenim gradovima moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Na području glavnog grada BiH indeks kvaliteta zraka iznosio je 129 i nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva. 

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. 

Indeks kvaliteta zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpordioksida (SO2) i emisije ugljenmonoksida (CO).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.