TUZLA

Prioritetna uspostava linije za London

Nedavno su predstavnici MAT-a i „Wizz Aira“ imali sastanak u Osijeku, a početkom marta očekuje se dolazak predstavnika mađarske kompanije u Tuzlu

Trenutno se iz Tuzle mkože putovati u nekoliko gradova. E. Skokić

Piše: E. Skokić

14.2.2020

Sredinom ove godine istječe ugovor Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) i mađarske niskobudžetne kompanije „Wizz Air“ o saradnji. Nedavno su predstavnici MAT-a i „Wizz Aira“ imali sastanak u Osijeku, a početkom marta očekuje se dolazak predstavnika mađarske kompanije u Tuzlu.

Ljetni red

- Obje strane iskazale su opredijeljenost za postizanje dogovora. Moramo, svakako, definirati određene stvari. Ako bi sve teklo prema planu, očekujemo da „Wizz Air“ uvede još neke linije sa MAT-a - kaže Esed Mujačić, direktor Tuzlanskog aerodroma.

Trenutno se iz Tuzle može putovati u Dortmund, Memingen, Ajndhoven, Bazel, Malme, Frankfurt, Geteborg, Fridrishafen, Bilund, Berlin i Keln. U ljetni red letenja vrlo brzo se trebaju vratiti linije za Beč, Štokholm i Vekše.

Planirane suvenirnice, agencije. E. Skokić

- Vidjet ćemo hoće li biti uspostavljena linija za Baden-Baden. Mi smo spremni, ali, valjda, aerodrom u Njemačkoj ima određenih problema, tako da je vraćanje te linije za sada pod upitnikom - kaže Mujačić.

Iz Tuzle će se možda letjeti i u London. U toku su pregovori s kompanijom "Fly Bosnia" koja realizira let na relaciji Sarajevo-London.

- U ovom slučaju, ako bi se dogovorili, let bi bio na relaciji Sarajevo – Tuzla – London. Nadamo se da ćemo postići dogovor, jer je, prema našim saznanjima, svojevremena linija Tuzla – Luton koju je realizirao „Wizz Air“ bila dobro popunjena putnicima, ali su oni odustali od tog leta – ističe Mujačić.

Uskoro gradnja Atrija

Napokon je dobivena građevinska dozvola za gradnju Atrija na MAT-u. Čeka se samo odabir nadzornog organa kako bi gradnja konačno počela. Atrij na MAT-u imat će 900 kvadratnih metara površine, a planirano je da se tu smjeste suvenirnice, rentakar i turističke agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.