TUZLA

Za unutrašnje uređenje i nabavku opreme potrebno oko 400.000 KM

Nakon okončanja radova, bit će osnovana javna ustanova

Poslije skidanja krova, bit će ozidan još jedan sprat. A. Bajrić

Piše: E. Skokić / Avaz.ba

9.3.2020

Do 2. aprila, Svjetskog dana autizma, prema riječima Mehe Sadikovića, predsjednika Udruženja roditelja djece - osoba s autizmom (URDOSA), vanjski radovi na gradnji prvog centra za autizam u BiH u Tuzli bit će okončani.

- Svakodnevno nadgledamo radove koji napreduju planiranom dinamikom. Prva faza radova, odnosno pokrivanje objekta i vanjsko uređenje, trebala bi biti okončana do kraja marta. Želja svih nas je da kada budemo obilježavali Svjetski dan autizma pokažemo kompletnoj javnosti šta je urađeno – kaže Sadiković.

Betonska ploča

Na gradilištu u vrijeme naše posjete mašine nisu stajale s radom. Poslije skidanja krova donesena je odluka da se ozida drugi sprat.

- Bolje je što je tako ispalo jer će objekt biti s kvalitetnom betonskom pločom. Nakon vanjskih radova, prelazimo na unutrašnje uređenje objekta. Za drugu etapu, koja podrazumijeva i nabavku opreme, potrebno nam je 300 do 400 hiljada maraka. Ukupna investicija je oko 700.000 maraka – pojašnjava Sadiković.

Sadiković: Pokrivanje objekta. Avaz

Kada se vanjski i unutrašnji radovi okončaju, preostaje formiranje javne ustanove. No, Sadiković ističe kako se na tom planu ne treba žuriti.

- Imenovana je interresorna grupa koja će raditi na tome. Međutim, ništa neće moći proći bez našeg udruženja. Mi raspolažemo potrebnim informacijama i insistirat ćemo da se naš stav poštuje – kaže Sadiković.

Vlada TK izdvojila 200.000 KM

Prema podacima Udruženja URDOSA, na području TK ima oko stotinu djece s autizmom. S formiranjem javne ustanove, odnosno centra za autizam, zaposlenje bi trebalo dobiti četrdesetak visokoobrazovanih osoba.

Osim ranijeg izdvajanja novčanih sredstava za izgradnju depadansa, Vlada TK za početak rekonstrukcije glavne zgrade centra za autizam nedavno je izdvojila 203.036 KM.

- Očekujemo da će Vlada TK i dalje pružati podršku jer u naselju Bukinje želimo da se otvori najmoderniji centar za autizam u regiji – kaže Sadiković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.