GRADAČAC

Kompleks Starog grada u novom ruhu

Početna sredstva u iznosu od milion KM izdvojilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma

Na listi nacionalnih spomenika BiH od 2004. godine. Z. Matkić

Piše: Z. Matkić / Avaz.ba

11.3.2020

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić i direktor  Arhitektonskog ateljea “Ambijent” iz Tuzle Husejn Dropić potpisali su ugovore o izradi tehničke dokumentacije u vezi s rekonstrukcijom kompleksa Starog grada u Gradačcu. 

Prvi ugovor odnosi se na izradu idejnog arhitektonskog-urbanističkog projekta revitalizacije i sanacije s konzervatorsko restauratorskim radovima u iznosu od 81.900 KM. Drugi ugovor odnosi se na izradu glavnog izvedbenog projekta sanacije bedema s fortifikacijskim kulama, sahat-kulom i tri ulazne kapi-kule u iznosu od 111.150 KM.


Javni poziv

Dervišagić je istaknuo da je ovo veoma važan i specifičan projekt, za koji je početna sredstva u iznosu od milion KM izdvojilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

- Odmah po završetku tehničke dokumentacije, pristupit ćemo raspisivanju javnih poziva za konkretne radove radi sanacije oštećenja u kompleksu Starog grada i vjerujem da ćemo već tokom ove godine imati izvođače koji će raditi na sanaciji bedema, sahat-kule i drugih najugroženijih dijelova objekta - kazao je Dervišagić.

Dropić i Dervišagić potpisali ugovor. Z. Matkić

Dropić je naglasio da je ovo jedan od najznačajnijih historijskih lokaliteta u BiH.

Uporedo s izradom tehničke dokumentacije, koja bi trebala biti urađena u narednih 120 dana, obavit će se i geofizička istraživanja kompleksa Starog grada. Nakon tih istraživanja, bit će definirani i konačni restauratorski zahvati te načini korištenja ovog kulturno-historijskog spomenika BiH.


Sud i gruntovnica

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je u novembru 2004. godine odluku kojom se graditeljska cjelina Stari grad u Gradačcu proglašava nacionalnim spomenikom BiH. Čine ga bedemi, objekti unutar bedema – gornji grad s kulom Husein-kapetana Gradaščevića i donji grad sa sahat-kulom,  zgradom gimnazije, zgradom biblioteke, radiostanice i muzeja.


Gradačačka kula. Z. Matkić

Prema historijskim podacima, gradačačka tvrđava poprimila je današnji izgled između 1765. i 1824. godine za vrijeme vladavine gradačačkih kapetana Gradaščevića. Austrougarska uprava sagradila je unutar bedema zgradu suda (zgrada gimnazije) i zgradu gruntovnice  (zgrada biblioteke, radiostanica i muzej).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.