TUZLANSKI KANTON

Rješenja o samoizolaciji se moraju poštovati

Nijedan testirani građanin u TK nije bio pozitivan na koronavirus

Dajana Čolić. A. Bajrić

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

13.3.2020

Ukoliko građani Tuzlanskog kantona koji su dobili rješenja o odlasku u kućni karantin ne budu poštovali takve odluke, Krizni štab za praćenje koronavirusa angažirat će službenike Policijske uprave TK.  

- Odluke se moraju poštovati. Neki su to olako shvatili. No, ne treba zaboraviti da mogu krivično odgovarati zbog toga. Ukoliko osoba svjesno ili namjerno izazove širenje zaraze, može biti kažnjena kaznom zatvora od godinu, a ukoliko to učini iz nehata, do šest mjeseci zatvora i novčanom kaznom – navodi Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Rješenja o boravku u kućnom karantinu dobilo je 490 građana, a njih 17 je testirano. Nijedan testirani građanin nije bio pozitivan na koronavirus.

- Mi smo poduzeli niz mjera. Obustavili smo nastavu, naložili odgađanje manifestacija. U Italiji imaju problem što se ovih preporuka nisu pridržavali. Apeliramo da građani shvate ozbiljnost situacije. Nema mjesta panici, ali moramo svi preventivno djelovati i povinovati se pravilima – kaže ministrica Čolić.

Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo, skrenula je pažnju roditeljima da moraju voditi računa gdje su im djeca.

Maida Mulić. A. Bajrić

- Ako ne idu u školu, moraju znati gdje se kreću. Veoma je opasno korištenje nargile jer se virusi prenose kapljičnim putem. Ovo više ne treba biti apel, već naredba. Moramo biti odgovorni prema sebi, svojim najbližima, ali i svim drugim građanima – kaže direktorica Mulić.  

U TK je bilo dostupno oko 150 testova. Neki su potrošeni, ali je dobra okolnost što se testiranje može obaviti na UKC-u Tuzla i dobiti relevantni rezultati. U Tuzlanskom kantonu za sada nije zabilježen niti jedan pozitivan slučaj na koronavirus, ali nadležni upozoravaju građane da poštuju preporuke i da sve eventualno uočene anomalije prijave Kriznom štabu i Policijskoj upravi MUP-a TK.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.