USKRS

Radost blagdana ne može ništa pokvariti

Organizirali slavlje za sebe jer im djeca iz inozemstva nisu mogla doći

Blaško i Kaja njeguju običaje. Avaz

Piše: E. Skokić / Avaz.ba

12.4.2020

U porodici Jukić iz naselja Bakaluše kod Breški, odnosno Tuzle, tradicionalno se proslavlja veliki katolički blagdan Uskrs. No, ovog puta zbog pandemije Covid-19 Blaško i Kaja Jukić su organizirali slavlje za sebe jer im djeca iz inozemstva nisu mogla doći.


Proći će i ovo

- Radost blagdana ništa ne može pokvariti. Čujemo se sa svojim najmilijima i najvažnije nam je da su zdravo i dobro. Proći će i ovo pa ćemo zajedno s obitelji, ali i susjedima, proslavljati – kaže uvijek optimistični Blaško Jukić.

Blaško i Kaja njeguju tradicionalne običaje. Vole obući narodnu nošnju i prošetati kroz naselje. Ipak, danas su ostali u svom domu, ali nisu mogli odoljeti a da se ne obuku u tradicionalne odore.

Pripremili bogatu trpezu. Avaz

- Ranije smo šarena jaja dijelili ljudima koji su smješteni u Dom penzionera i djeci u Domu bez roditeljskog staranja. Trenutno ne možemo, ali kada sve ovo prođe nećemo ih zaboraviti. Kaja je išarala nešto manje šarenih jaja nego obično, ali nam je trpeza bogata. Radujemo se velikom prazniku – ističe Blaško.

Nestali sretni dani

Prisjeća se i prijašnjih Uskrsa i načina proslave blagdana.

- Mi smo morali obići svaku kuću i čestitati domaćinu. Danas je toga manje, jer je i manje djece u selu. Kako ne bi zaboravili na svoj običaj, mi, stariji, idemo jedni drugima u posjete. Prije je bilo puno interesantnije. Kada dobijete jaje, k'o da ste dobili kuću. I mi se sada pitamo gdje su nestali ti sretni dani kada smo bili zadovoljni parčetom hljeba i rezom slanine – priča Blaško dok pokazuje na šunku, peku, kobasicu, slaninu, domaći sir, kukuruz koje će nositi na veliku pučku misu u Breške.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.