HITNA SJEDNICA

Skupština u Tuzli omogućila naknade borcima mlađim od 57 godina

Ovim zakonom je reguliran jedan set prava, ne samo pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu koja je sigurno najznačajnija, rekao Kulagić

Sa sjednice. Avaz

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

8.5.2020

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona su na današnjoj hitnoj sjednici usvojili izmjene kantonalnog Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica kojim su omogućene isplate naknada demobilisanim borcima mlađima od 57 godina. 

Za ovu namjenu je u 2020. planirano šest miliona maraka.

Parlament Federacije BiH je na prijedlog Vlade FBiH u julu prošle godine usvojio Zakon o pravima demobilisanih boraca kojim je između ostalog propisano da će pripadnici ove kategorije stariji od 57 godina na teret federalnog budžeta primati mjesečnu novčanu naknadu u iznosu od pet maraka za svaki mjesec proveden u Armiji RBiH.

Ovim zakonom je propisano i da će demobilisani borci mlađi od 57 godina ostvarivati svoja prava kroz izmjene kantonalnog zakona u skladu s finansijskim mogućnostima kantona.

Reguliran set prava

Ministar za boračka pitanja TK Amir Kulaglić rekao je da je spomenutim izmjenama zakona prethodio dug i mukotrpan put koji je vezan za usaglašavanje kantonalnog dokumenta s onim na federalnom nivou. 

- Ovim zakonom je reguliran jedan set prava, ne samo pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu koja je sigurno najznačajnija. Pravo na ovu naknadu imat će osobe ako su na birou za zapošljavanje duže od 12 mjeseci, bili su pripadnici Armije RBiH duže od godinu te ne ostvaruju veće prihode po domaćinstvu većem od 50 posto prosječne penzije isplaćene u decembru prethodne godine - kazao je Kulaglić.


Sjednicu pratili i borci

U Tuzlanskom kantonu trenutno su registrirana 3.772 demobilisana borca starija od 57 godina koji ostvaruju naknade s federalnog nivoa, dok je mlađih skoro 6.400. U ovom broju se nalazi i grupa od njih 800 koji su u Republici Srpskoj, ali će pravo iz danas usvojenih izmjena kantonalnog zakona moći iskoristiti.

Mi u ovom trenutku imamo 6.400 potencijalnih korisnika, ali ne znači da svi ispunjavaju kriterije. Broj je promjenjiv, jer svaki dan neko pređe 57 godina, zaposli se, ode iz BiH ili premine. Ova naknada se plaća po broju mjeseci provedenih u Oružanim snagama, a Vlada TK će u roku od 60 dana urediti bliže kriterije i nastojat ćemo da pratimo koliko budemo mogli federalni nivo gdje je naknada pet KM po mjesecu - dodao je Kulaglić. 

Današnje usvajanje izmjena zakona pratili su i demobilisani borci. Kako su istaknuli nakon izglasavanja, usvajanje izmijenjenog dokumenta velika je stvar za sve njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.