U POSJETI

Sve živnulo: Nakon mjesec i po gradačačka Kula otvorila kapije

Na Kuli se uređuje svaki ćošak, a džamiji Husejniji vraća se nekadašnji sjaj

Gradačac: Obnavljaju se Kula i Husejnija, turbe je završeno. Avaz

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

18.5.2020

Gradačac, sjeverna kapija naše zemlje, grad Huseina kapetana Gradaščevića, borca za autonomiju Bosne, nakon novog ublažavanja mjera zabrana, potpuno je živnuo. Kafići su opet puni mladih, oni stariji žure u kupovinu, pred bankama su redovi. Oživjele su i saobraćajnice, na njima su opet uobičajene gužve. 


Pogled na Posavinu

Ekipa „Dnevnog avaza“ obišla je ovaj grad, a zadržali smo se na Kuli Huseina kapetana, čuvenog Zmaja od Bosne, gdje je najljepše odmoriti dušu uz pogled na pitomu Posavinu. 

Južno od Kule je spomenik oslobodiocima BiH u selu Rajska, na koti Bandera ljiljan visok 30 metara, zapadno je oklopni voz, simbol otpora i odbrane Gradačca, a u podnožju Kule prelijepi Trg Alije Izetbegovića.  

Ef. Kurjaković: Ne propuštamo namaze. Avaz

Na Trgu je sagrađeno turbe koje čeka svoga kapetana. Tu je i džamija Husejnija, koju je 1826. dao sagraditi Husein-beg, a koja je 2004. godine proglašena bh. nacionalnim spomenikom. U njenoj unutrašnjosti je, kako kaže glavni imam MIZ Gradačac Nusret ef. Kurjaković, poznati sarajevski restaurator i konzervator Nihad Čengić završio 60 posto posla.

- Husejniji će biti vraćeni ljepota i stari sjaj. Do kraja godine će biti završena, pa ćemo onda započeti s obnovom munare. Iako se sada provlačimo ispod skela da bismo ušli u džamiju, namaz u njoj ne propuštamo - kaže ef. Kurjaković.

Iftar na otvorenom

Koncesionar na Kuli je Bakir Ahmetašević. Kaže kako je napokon došlo vrijeme da Kula ponovo otvori svoje kapije, da počne s radom ljetna bašta iz koje pogled puca po ravnoj Posavini.  

Kula je tokom ramazana jedno od omiljenih mjesta za iftar na otvorenom, a nakon iftara ljudi tu još dugo sjede, druže se. Nakon ramazana, kako kaže Ahmetašević, na tom mjestu bit će organizirana kulturna dešavanja.


Geolozi prave bušotine

Ekipa iz Tuzle buši prije početka rekonstrukcije. Avaz

U toku su pripremni radovi za obnovu Kule. Geolog iz Tuzle Jasenko Čomić sa svojom ekipom izbušit će 16 bušotina kako bi se izvršila temeljita geološka ispitivanja prije obnove cijelog kompleksa. Obnova je, vidi se to i po oronulim zidinama, potrebnija nego ikada. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.