150 ŽRTAVA U BIH

Preminula prvozaražena pacijentica iz Živinica

Ovo je četvrti smrtni slučaj od posljedica koronavirusa u protekla 24 sata, ranije je iz UKC RS potvrđena smrt tri osobe

UKC Tuzla. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

26.5.2020

Prvozaražena pacijentica koronavirusom s područja grada Živinice preminula je danas u prijepodnevnim satima, potvrdili su iz Kriznog štaba TK. Riječ je o starijoj ženi koja je bila hospitalizirana u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla kao pozitivna na Covid-19. 

- Pacijentica je u UKC bila primljena zbog komplikacije osnovnog oboljenja a naknadnim testiranjem po protokolu je utvrđeno da je pozitivna na Covid-19 - saopćili su iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK.

Prvozaraženoj pacijentici koronavirus je potvrđen 15. maja ove godine od kada je i bila smještena izolatoriju Klinike za zarazne bolesti u Tuzli s teškom kliničkom slikom.

Testiranjem kontakata, utvrđeno je da su i njena dva sina pozitivna na Covid-19, a oni su u kućnoj izolaciji. U klasteru Živinice je još pet osoba, a nulti pacijent još uvijek nije utvrđen.

Ovo je četvrti smrtni slučaj od posljedica koronavirusa u protekla 24 sata, ranije je iz UKC RS potvrđena smrt tri osobe. 



U protekla 24 sata na području Tuzlanskog kantona testirano je ukupno 168 osoba na COVID-19, jedan nalaz bio je pozitivan, saopćeno je danas iz Službe za informisanje Vlade TK. 

U pitanju je muškarac sa područja Tuzle, a kako je saopćeno zaraza koronavirusom vezuje se za let iz Saudijske Arabije. 

U Tuzlanskom kantonu od 27. marta do danas ukupno su zaražene 94 osobe (tri smrtna ishoda), dok je broj aktivno zaraženih trenutno devet. Do danas na virus u TK testirano je 8.215 osoba. Sedam zaraženih je sa područja Živinica i jedna osoba sa područja Gračanice i svi se nalaze na kućnom liječenju kao i novootkriveni slučaj mušarca sa područja Tuzle. Kako je saopćeno ukupno 55 osoba sa današnjim danom nalazi se u kućnoj izolaciji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.