TUZLA

Neodgovorni vlasnici krivci za veliki broj lutalica na ulicama

U azil napuštene pse mogu smjestiti samo radnici JKP “Komunalac” i to nakon obrade, odnosno kastracije, vakcinacije i čipovanja

Uposlenima pomažu i volonteri, učenici, studenti. A. Bajrić

Piše: E. Skokić / Avaz.ba

6.6.2020

Od 2012. godine Udruženje “Nirina” vodi brigu o azilu za pse u tuzlanskom naselju Paša Bunar. Te godine zatekli su očajno stanje u azilu, više od 700 napuštenih pasa. Predanim i upornim radom uspjeli su reducirati broj pasa na 386 te izgraditi povjerenje i saradnju s Gradom Tuzlom.

U azil napuštene pse mogu smjestiti samo radnici JKP “Komunalac” i to nakon obrade, odnosno kastracije, vakcinacije i čipovanja, koje se obavlja u Veterinarskoj stanici Tuzla.

Ne vode brigu

- Psi koji dolaze u azil su napušteni ili direktni potomci napuštenih vlasničkih pasa. Nažalost, neodgovorni vlasnici su glavni uzrok problema velikog broja pasa na ulicama grada, jer ne vode brigu o psima na način kako je to predviđeno zakonom. Ne kastriraju i ne sterilišu pse i ne registriraju, što onemogućava da se ovako neodgovoran vlasnik prepozna i adekvatno kazni – ističe Andrijana Čajić iz Udruženja “Nirina”.

Mnoge pse napustili su njihovi vlasnici. A. Bajrić

Naglašava da građani nisu svjesni koja je odgovornost imati psa. Zbog pomodarstva se uzimaju rasni psi koji, nakon što vlasnici shvate koliko pažnje zahtijevaju, te iste pse izbace na ulicu nakon nekoliko mjeseci.

O psima u azilu svakodnevno brine šest radnika, a nesebičnu pomoć pruža devet volontera, učenika i studenata koji, pored svojih obaveza, nađu vremena da prošetaju pse, ali i da pomognu prilikom čišćenja boksova, kupanja ili češljanja.

Azil za pse u Paša Bunaru. A.Bajrić


U saradnji s Gradom Tuzlom i donatorima osigurava se hrana za pse. Za normalno funkcioniranje azila neophodno je osigurati 12.000 KM mjesečno.


- Nakon godina ozbiljnog rada, stekli smo povjerenje ljudi koji potpomažu rad Udruženja te nam sada finansije ne predstavljaju prevelik problem. Novčana sredstva koja mi ulažemo u rad Udruženja štite naše građane od mnogih problema, ugriza i napada pasa. Udruženje je do sada udomilo više od 1.400 pasa i kada tom broju dodamo još broj pasa koji trenutno borave u azilu, dolazimo do broja od skoro 2.000 pasa koji bi boravili na ulicama našeg grada – ističe Čajić.


Moguće udomljavanje

Pse iz azila moguće je udomiti u neku od evropskih zemalja, jer je Udruženje “Nirina” na tom polju ima odlična iskustva.

- Većina pasa se udomljava putem TRACES-a u zemlje Evropske unije i to putem registriranih udruženja uglavnom u Njemačkoj, Austriji, Danskoj i Holandiji, s kojima već godinama sarađujemo. Oni provjeravaju domove zainteresiranih te ukoliko ocijene da postoje uvjeti, potpisuje se ugovor – objašnjava Čajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.