TUZLA

Otkriveno 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom u TK

Nulte zaražene osobe nisu otkrivene, a zbog pogoršane epidemiološke situacije zasjedao je Krizni štab

UKC Tuzla: Ostaje u režimu rada od 30 posto. Avaz

Piše: E. Skokić / Avaz.ba

8.6.2020

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko-kliničkog centra je novim testiranjima građana s područja Tuzlanskog kantona otkriveno 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom.  

Riječ je o klasteru Suha kod Živinica u kojem je oktriveno 15 novih slučajeva zaraze i trenutno u tom klasteru ima 29 pozitivnih osoba i klasteru UKC Tuzla gdje je otkriven slučaj zaraze ljekara sa Klinike za kardiovaskularne hirurgije i pacijenta sa Interne klinike.

Nulte zaražene osobe nisu otkrivene, a zbog pogoršane epidemiološke situacije zasjedao je Krizni štab Ministarstva zdravstva TK.

- U TK trenutno ima 44 aktivna slučaja zaraze. Najviše ih se odnosi na klaster Suha, ukupno 29, klaster Donja Lukavica Živinice 7, avionski let iz Saudijske Arabije 5, UKC Tuzla 2 i Gračanica 1 – kaže ministrica zdravstva Dajana Čolić.


Dajana Čolić. Avaz

Prema njenim riječima razloga za paniku nema, ali ona smatra kako su se građani, pa i ona, prebrzo opustili.

- Nismo rekli da nema virusa. On je tu negdje i zbog toga moramo biti dodatno oprezni i ozbiljni – kaže ona.

Na sjednici Kriznog štaba TK donesena je odluka da Univerzitetsko-klinički centar ostaje u režimu rada od 30 posto te da se sve osobe prije obavljanja operativnih zahvata moraju testirati. Slučajevi zaraze na UKC-u Tuzla, prema riječima ministrice Čolić, nisu međusobno povezani. Među 44 pozitivne osobe je i četvero djece. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.