PODACI

U TK 26 novih slučajeva zaraze koronavirusom, među njima i dvoje djece iz vrtića

Iz preventivnih mjera sva odjeljenja Javne ustanove "Naše dijete" privremeno su zatvorena na 14 dana

Povećan broj zaraženih u TK. Arhiv

Avaz.ba

13.6.2020

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla potvrđeno je novih 26 slučajeva zaraze koronavirusom.

Među zaraženima se nalazi i dvoje djece iz tuzlanskog vrtića "Pčelica", kao i zaposlenica obdaništa "Kolibri".

U četvrtak je koronavirus potvrđen kod vaspitačice iz vrtića "Pčelica" u naselju Irac u Tuzli koje djeluje u sklopu Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje "Naše dijete". Testiranju je podvrgnuta grupa mališana, ali i osoblja vrtića, a rezultati briseva danas su poznati. SARS-CoV-2 potvrđen je kod dvoje djece. Osim toga, virusom je inficirana i zaposlenica vrtića "Kolibri" u naselju Stupine. 

S posljednjim rezultatima broj zaraženih u vrtićima Javne ustanove "Naše dijete" popeo se na 11 s obzirom na to da je proteklog četvrtka infekcija potvrđena kod petero djece i vaspitačice u obdaništu "Kolibri" u tuzlanskom naselju Stupine. Oni su bili u kontaktu s prvozaraženim djetetom koje je početkom ove sedmice bilo u ovom vrtiću.

Zaraženo dvoje mališana iz vrtića. Ilustracija

Iz preventivnih mjera sva odjeljenja Javne ustanove "Naše dijete" privremeno su zatvorena na 14 dana, a u skladu sa smjernicama poduzimaju se sve higijensko-epidemiološke mjere. 

S posljednjim podacima broj aktivno zaraženih koronavirusom u Tuzlanskom kantonu iznosi 102. Prema podacima Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva u protekla 24 sata novih 11 slučajeva zabilježeno je u Živinicama, osam u Tuzli, četiri u Lukavcu, dva u Banovićima te jedan u Gračanici.

Jučer je zabilježen i smrtni slučaj, a riječ je o starijoj ženskoj osobi iz Živinica, inače onkološkoj pacijentici. Na bolničkom liječenju je sedam pacijenata, od kojih je mlađi Tuzlak priključen na respirator.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.