GODIŠNJICA FORMIRANJA 109. DOBOJSKE BRIGADE

Sjećanje na heroje odbrane

Istočno-dobojsko ratište bilo je jedno od najtežih

H. Č. / Avaz.ba
05.07.2020 12:08

S otkrivanja spomen-ploče

Foto: H. Čalić

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer je u Doboj-Istoku obilježena 28. godišnjica formiranja 109. (224.) dobojske brigade. Brigade koja je branila naselja istočno od Doboja, Stanić-Rijeku, Veliku i Malu Brijesnicu, Lukavica Rijeku i Klokotnicu i koja je pomagala na ratištima gdje god je zatrebalo, od Gradačca, do Olova i Sarajeva.

  • Dobitnici općinskih priznanja za učešće u odbrani
    Dobitnici općinskih priznanja za učešće u odbrani Foto: Avaz

O ratnom putu brigade govorio je profesor historije i bivši borac Haris Mujić, istakavši da je istočno- dobojsko ratište bilo jedno od najtežih.

- Više od 300 boraca dalo je živote u odbrani ovih teritorija i BiH. Ova zemlja je natopljena njihovom krvlju i to se mora cijeniti i poštovati i nikada ne zaboraviti njihovu žrtvu i hrabrost - rekao je Mujić.

Načelnik Doboj-Istoka Kemal Bratić ovom prilikom dodijelio je općinska priznanja za učešće u odbrani. Zlatna značka je uručena Azizu Hodžiću, a zahvalnice Mustafi Kariću i posthumno Mufidu Mešiću.

Bila je ovo prilika i za otkrivanje spomen-ploče petorici boraca koji su svoje živote dali za slobodu, a to su Sabahudin Delić, Osman Džanić, Nesib Ćurić, Reuf Đulbić i Hasan Sinanović.

Komentari

NA VRH