VLADA TK

Milion KM za zapošljavanje bivših boraca

Pružit ćemo priliku za 85 članova da se zaposle u nekom od privrednih subjekata ili da pokrenu vlastiti biznis, kaže Kulaglić

Fena / Avaz.ba
  • S današnjeg potpisivanja ugovora

    S današnjeg potpisivanja ugovora

    Foto: Fena


Vlada Tuzlanskog kantona je putem Ministarstva za boračka pitanja osigurala milion KM za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja osoba iz reda boračke populacije i članova njihovih porodica.

Povodom toga, upriličeno je potpisivanje ugovora za realizaciju sredstava. Za podršku u zapošljavanju pripadnika braniteljske populacije planirano je 600.000 KM, a 400.000 maraka za projekte samozapošljavanja.

- Pružit ćemo priliku za 85 članova da se zaposle u nekom od privrednih subjekata ili da pokrenu vlastiti biznis. Proveli smo javni konkurs u kojem je 29 privrednih subjekata ispunilo sve potrebne uvjete. Oni će u ovoj godini zaposliti oko 50 pripadnika boračke populacije i članova njihovih porodica. Njih 35 započet će svoj vlastiti biznis – rekao je ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić.

Dodao je da će, prema ovom programu, ostati neiskorištenih oko 170.000 KM te da će uskoro biti raspisan novi konkurs kako bi privredni subjekti mogli uposliti nove osobe iz reda boračke populacije ili da borci i članovi njihovih obitelji realiziraju svoje privredne ideje.

- Mi smo kroz naš ugovor definirali da svakom poslodavcu po svakom uposlenom dodjeljujemo po 10 hiljada maraka - kaže Kulaglić.

Prošle godine za isti ovakav program Vlada TK izdvojila je 750.000 KM.

NA VRH

Podijeli članak na