U TUZLANSKOM "MERHAMETU"

Predaja kurbanskog mesa na dva punkta

Zbog izrazito visokih temperatura potrebno adekvatno skladištenje

Prošle godine donirane zanatne količine mesa. Arhiv

Piše: A. Hadžić / Avaz.ba

30.7.2020


U Regionalnom odboru „Merhamet“ MDD Tuzla vrše se intezivne pripreme za prijem kurbanskog mesa građana, namijenjenog Narodnoj kuhinji „Imaret“.

Zbog činjenice da je Kurban-bajram ušao u najtoplije ljetno vrijeme, još prošle godine došlo je  do promjene ranijeg pojedinačnog načina prikupljanja kurbanskog mesa po medžlisima i džematima koje se organiziralo u saradnji sa Tuzlanskim muftijstvom, a sve iz razloga što donirane količine mesa, na izrazito visokim temperaturama, zahtijevaju što brže primanje i adekvatno uskladištenje.

Mjere zaštite

- Na osnovu tih razloga i ograničenja uzrokovanih pandemijom COVID-19 i potrebe pridržavanja propisanih mjera, namjeravamo da za nastupajući Kurban-bajram, otvorimo dva punkta za prijem kurbanskog mesa. Jedan punkt je u Express restoranu u Tuzli, odnosno u prostorijama Narodne kuhinje-Imaret, a drugi  u Gornjim Dubravama – mjestu nekadašnje vojne barake - u kojoj je bila smještena kasarna „Nesib Malkić“, a u kojoj se nalaze  i „Merhametove“ hladnjače. Svi donatori moraju posjedovati potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti mesa i veterinarski nalaz, a prilikom samog dolaska, i u kontaktu s našim osobljem, obavezni su se pridržavati propisanih mjera zaštite – kazala nam je Mensura Husanović, direktorica „Merhamet“ MDD Regionalni odbor Tuzla.

Husanović: Značajna namirnica. Avaz

Inače, „Merhamet“ Tuzla, kroz projekt „Ishrana socijalno ugroženih građana putem narodne kuhinje“ još od 1999. godine upravlja najvećom javnom kuhinjom u BiH koja dnevno distribuira  2.450 obroka socijalno ugroženim građanima. Za većinu korisnika, obrok dobijen u tuzlanskoj narodnoj kuhinji je jedini način preživljavanja.

- Kurbansko meso je jedna od najznačajnijih namirnica u pripremi obroka za naše korisnike i uopće za funkcioniranje Narodne kuhinje „Imaret“. Godinama, zahvaljujući donacijama u vrijeme Kurban-bajrama uspijevamo osigurati količine mesa dovoljne za jednu godinu – navodi Hasanović.


Bolesnima obrok na kućnu adresu

Obroci  Narodne kuhinje „Imaret“ pripremaju se u glavnoj kuhinji u Tuzli, te se  svakodnevno distribuiraju na područje četiri općine. Osim Tuzle dijele se u Kalesiji, Gračanici i Lukavcu gdje se dijele na ukupno 17 punktova. Mnogim teško bolesnim i nepokretnim osobama hrana se dostavlja u njihove domove, a među korisnicima je oko 500 onih iz kategorije izbjeglih i raseljenih lica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.