KOTA RATIŠ

Tradicionalna završna dova

Ovdje na ovom brdu, u ovoj prirodi nema korone, kaže Ahmetljić

Dovište na koti Ratiš staro više od 700 godina. H. Čalić

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

4.8.2020

Na koti Ratiš, nadmorske visine oko 500 metara, na tromeđi općina Srebrenik, Gračanica i Lukavac, u prisustvu manjeg broja vjernika, održana je tradicionalna završna dova na dovištu starom više od sedam stoljeća. Vjerskom obredu prisustvovali su glavni imami iz pomenutih općina Smajo ef. Mustafić, Zijad ef. Vehabović i Refik ef. Hodžić.

Hadži Mustafa Avdić (78) iz Babunovića kaže da na dovište dolazi redovno od 1996. godine. Dođe da mu, kako kaže bude lijepo i srcu drago. Agan Ibrahimović iz Šahmera kod Srebrenika stigao je sa suprugom Hazemom.

Osvježenje uz hladnu vodu. H. Čalić

- Najviše volim ljudima koji dođu iz bunara koji je dubok 13 metara nasuti hladne vode, da se osvježe. Niko ne zna kako je na ovom brdu iskopan bunar i da nikada nije presušio. Ovdje, na ovom brdu, u ovoj prirodi, u ovoj bistroj i hladnoj vodi nema korone. Ovdje se mi nahranimo vjerom - kaže Abdulah Ahmetljić iz Gornje Orahovice.

Legenda kaže da su se nekada na dovištu Ratiš, u vrijeme velikih suša učile „kišne dove“, pa bi sutradan kiša počela da pada i spasi usjeve, napuni bunare i izvore vode.

Historičari tvrde da je Ratiš jedno od najstarijih dovišta u ovom dijelu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.