U GRAČANICI

Pogoršana epidemiološka situacija

Zaražene dvije radnice pogona „Prođeti“

Iz pogona „Prođeti“ u Lukavici. Avaz

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

7.8.2020

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih na koronvirus u Gračanici je održana sjednica Gradskog štaba Civilne zaštite.

-  Stanje je ozbiljno, imamo 21 pozitivnu osobu, 97 u izolaciji i dva novozaražena. Higijeno-epidemiološka situacja je nepovoljna. Ona je rezultat nepoštivanja mjera, porodičnih druženja. Imamo slučajeva gdje ljudi odbijaju da se testiraju, a na rezultate testiranja čekamo i po tri dana. U pogonu obuće „Prođeti“ u Lukavci imamo dvije zaražene radnice, a čekamo rezultate testiraja za još četiri - kazao je epidemiolog Doma zdravlja u Gračanici dr. Mubidin Mujić.


Dr. Mujić: Stanje je ozbiljno. Avaz

Komandant GŠ CZ Nusret Helić pohvalio je brojne promotivne akcije koje se vode u cilju bolje zaštite od koronavirusa.

Zamjenik direktora Opće bolnice „Dr Mustafa Beganović“ dr.Armin Begović je pokrenuo inicijativu da se uz saglasnost i pomoć Zavoda zdravstvenog osiguranja TK u gračaničkim zdravstvenim ustanovama krene sa PCR testiranjima, po uzoru na bolnicu Tešanj. Time se ne bi dugo čekalo na rezultate testiranja.

Sulejman Kljunić, direktor pogona „Prođeti“, koje zapošljava 40 radnica,  kaže da stanje nije alarmantno, kako ga neko želi prikazati. Više od polovine radnica je na svojim radni mjestima, apozitivne su u izolaciji.

- Poduzimamo sve epidemiološke mjere, kako bi prije sačuvali zdravlje radnika. Pogon se svaki dezinficira, tokom rada se nose zaštitne maske i poštuju distanca  - rekao je Kljunić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.