CENTAR ZA AUTIZAM U TUZLI

Otvaranje na proljeće naredne godine

Trenutno brigu o djeci autističnog spektra vode roditelji

Otvaranje je planirano 2. aprila 2021. godine. Avaz

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

21.8.2020

Poslije dugogodišnje borbe Udruženja roditelja djece i osoba s autizmom (URDOSA), s neumornim Mehom Zahirovićem na čelu, gradnja prijeko potrebnog Centra za autizam bit će okončana do kraja godine, a otvaranje je planirano 2. aprila 2021. godine, kada se obilježava Dan svjesnosti o autizmu.

Nedavno su ugovor o realizaciji posljednje faze izgradnje Centra potpisali predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK i URDOSA, a za ovu namjenu je osigurano oko 500.000 KM.


Sadiković: Konkretni koraci. Avaz

- Borba traje dvije decenije, ali će se na kraju isplatiti. Konkretni koraci su napravljeni, a mi očekujemo da će prve štićenike Centar dobiti početkom 2021. godine. Trenutno brigu o djeci autističnog spektra vode roditelji – ističe Meho Zahirović, predsjednik URDOSA.

Premijer TK Denijal Tulumović je, također, izjavio kako očekuje do kraja godine završetak građevinskog dijela radova na Centru za autizam, a početkom 2021. godine morat će se formirati nova javna ustanova u kojoj će biti zaposleno stručno osoblje Centra i koja će biti budžetska kategorija.

Prema podacima URDOSA, na području TK ima oko stotinjak djece s autizmom. S formiranjem JU „Centar za autizam“ zaposlenje bi trebalo dobiti četrdesetak visokoobrazovanih osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.