GODIŠNJICA BITKE

Zbog izborne godine više onih koji su sjetili heroja

Na lokalitetu Karovine u Kalesiji prije 28 godina poginulo 27 boraca Armije RBiH

Fena / Avaz.ba

28.8.2020

Položeno cvijeće na spomen-obilježje. Fena

Načelnik općine Kalesija Sead Džafić, predstavnici koordinacije boračkih udruženja, članovi Vijeća MZ Hrasno Donje te predstavnici političkih partija položili su cvijećena lokalitetu Karovine i proučili Fatihu za šehide koji su živote dali u odbrani te kote od agresora.

Na tom lokalitetu 27 boraca Armije RBiH poginulo je braneći temelje države. Odbrana Karovina spriječila je spajanje agresorskih jedinica s onima na Visu i Dubravama, čime je odbranjen veći dio teritorije Kalesije, ali je spriječeno i napredovanje prema Tuzli.

- Naše šehide i naše borce ne smijemo zaboraviti, jer da nije bilo njih sasvim sigurno danas ne bi bilo ni nas - kazao je Džafić.

Istaknuo je da je ove godine veći broj osoba došao na obilježavanje godišnjice bitke na Karovinama, iz razloga što je izborna godina i što su pojedini na listama za vijeće.

- Sa ovog mjesta prošle godine sam kazao da će 2020. godine doći, svi oni koji su prethodne tri godine zaboravili za ovo spomen-obilježje, da se fotografišu jer je izborna godina i žele da budu viđeni. Naših šehida se treba prisjećati svakoga sata, dana i mjeseca u godini, jer su oni dali nešto najvrednije za temelje ove države - zaključio je Džafić.

O dešavanjima na Karovinama 1992. godine govorio je direktni učesnik bitke, Hasan Ćorsulić-Soha. On se, sa dosta emocija, prisjetio saboraca sa kojima je branio tu kotu čime je spriječeno prodiranje četnika i drugih paravojnih formacija prema Kalesiji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.