SAJAM MEDA U TUZLI

Još jedna katastrofalna godina za pčelare

Bagremovog i lipovog meda skoro da i nema

E. Sk. / Avaz.ba

Izlagači iz Tuzlanskog kantona i Brčko Distrikta

Foto: E. Skokić


Udruženje pčelara Tuzlanskog kantona organizira 15. tradicionalni Sajam meda „Medena“ u Tuzli. Sajam se održava na Trgu slobode, a izlagači su iz Tuzanskog kantona i Brčko Distrikta.

- Imamo 1.500 registrovanih pčelara sa oko oko 30.000 košnica. I ova godina je veoma loša za njih. Bagremovog i lipovog meda skoro da i nema, tek manji prinosi imaju od livadskog meda – kaže Suad Selimović, sekretar Udruženja poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača Kantonalne privredne komore TK.

Pčelari ističu da je prošla godina bila katastrofalna, ali da je ova još gora. Nije to, kažu, posljedica pandemije koronavirusa.

  • Selimović: Imamo 1.500 registrovanih pčelara

    Selimović: Imamo 1.500 registrovanih pčelara

    Foto: E. Skokić


- Jednostavno stalne kiše, promjene vremena i niz drugih faktora su doprinijeli katastrofalnoj godini. Ljudski faktor je najvažniji. Ako se ljudi budu odnosi prema prirodi na ovakav način onda ćemo ostati i bez meda i bez pčela – kaže Dženana Pirić, pčelarka iz Tuzle.

Pčelari s područja TK ističu da su ranije imali šest KM po košnici, a da je nakon pregovora sa Mustafom Šakićem, ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, taj iznos povećan na 15 maraka. Ipak, nezadovoljni su poticajima sa federalnog nivoa vlasti koji su, kako kažu, minimalni, a odnos prema njima neprihvatljiv.

- Oni daju poticaj za pčelare koji imaju više od 20 košnica. U TK se poticaj dobija ako posjedujete 15 košnica – navodi Selimović.

Najbolja situacija sa poticajima je u Brčko distriktu BiH. Tamošnja vlast pčelarima pomaže sa 30 KM poticaja po košnici.

Više o temi Tuzla

U NASELJU HUSINO
Izgradnja kružnog toka
NAKON TEŠKE BOLESTI
Preminula Amra Odobašić, istaknuta novinarka iz Tuzle

Više o:

Tuzla Sajam meda
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na