GRAČANICA

Stigla radost za osnovce i srednjoškolce iz romskih naselja

Podijeljeni besplatni udžebinici i školski pribror

Piše: H. Č. / Avaz.ba

Helić podijelio besplatne udžbenike osnovcima

Foto: H. Čalić


Već 13 godina izdvajaju se sredstva iz gradskog budžeta Gračanice na početku školske godine za nabavku udžbenika i školskog pribora za učenike osnovne i srednje škole, koji dolaze iz nekoliko romskih naselja, Škahovice, Gračanice, Donje Orahovice, Šenika, obezbijede besplatni udžbenici i školski pribor.  

Za siromašne roditelje Rome, koji preživljavaju od sakupljanja sekundarnsih sirovina, to je velika pomoć. Za osnocne po kompletu treba izdovjiti 180 maraka, a za srednjoškolce i više.

Gradonačelnik Gračanice Nusret Helić danas je podijelio 45 kompleta besplatnih udžbenika i školskog pribora za isto toliko osnovaca romske nacionalnosti. Na početku su djeca na pitanje gradonačelnika „jesu i poželjeli školu“, uglas odgovorila, „Jesmo“.

  • Pomoć za djecu

    Pomoć za djecu

    Foto: H. Čalić


- Drago mi je to čuti. Drago mi je što vas vidim ovoliko. Hoću, svi da idete u školu, da poslije osnovne, završite i srednju školu, da postanete svoji ljudi, korisni svojim porodicama i državi. Mi ćemo se i dalje truditi da imate besplatne udžbenike. Vaše je samo da učite - rekao je Helić.

Za nekoliko dana besplatne udžbenike i školski pribor dobit će i romska djeca koja pohađaju srednju školu.

- Drago mi je da će moj sin, koji je završio 9. razred osnovne škole i upisao Školu za za KV vozača, dobiti besplatne knjige, jer ja sam samohrana majka i da bi preživjela, rovim po kontejnerima i nije me toga stid, samo da na pravi put izvedem svoje dijete - kaze Raza Imširović.

Tuzlanski kanton
Pet aparata Hemodijaliznom centru u Gračanici
NA VRH

Komentari