GRAČANICA

Gornja Orahovica dobila mezarje za 21. vijek

U mezarju je sagrađen šadrvan sa pitkom vodom. Dovedena struja i razvedena javna rasvjeta. Nišani svi iste veličine, istog oblika, sve pod konac

Novosagrađeno mezarje „Cerik“: Primjer skromnog i savremenog bošnjačkog mezarja. H. Čalić

Piše: H. Čalić

9.10.2020

Naselje Orahovica Gornja kod Gračanice broji oko tri hiljade stanovnika i dva džemata. Mezarje „Mehtefište“ u džematu 1. u kome je ukopan i Ibrahim-beg Gazibegović, vojskovođa Husein-kapetana Gradaščevića, odavno je popunjeno, pa se, kako ističe mjesnim imam Muhamed ef. Sinanović, ukazala potreba za osnivanje novog mezarja. 

Taj posao i nije bilo tako teško uraditi kada imate vrijedne i složne džematlije, ali i vakifa Sejdaliju Mujića, izdašnu pomoć gradske uprave Gračanica i naravno vrijednog imama.

- Naš džematlija Sejdalija Mujić na Islamsku zajednicu prije četiri godine uvakufio je više od četiri dunuma zemljišta, za osnivanje novog mezarja na lokaciji „Cerik“, kilometar od naselja. Osim toga, ovaj vrijedni džematlija je donirao i 10 hiljada maraka za novo mezarje, a pomoć je stizala i od drugih džematlija iz drugih džemata, kao i iz općine Gračanice i svima smo zahvalni, što smo sagradili mezarje za 21.vijek - kaže ef.Sinanović.

Sve rađeno planski i po projektu. H. Čalić

U mezarju „Cerik“ već se obavljaju dženaze. Kaburi su postavljeni pod konac, nišani svi iste veličine i oblika, između su betonske staze. Izbetoniran je i plato za klanjanje dženaze, a na početku mezarja sagrađen je šadrvan u koga je dovedena pitka voda za uzimanje abdesta i odmor. Do mezarja je dovedena struja i javna rasvjeta. Mezarje je ograđeno pletenom žicom dugačkom 370 metara. Ovdje ljudi iz drugih, susjednih džemata dolaze da vide kako izgleda bošnjačko mezarje „Cerik“, osnovano za četiri godine.

Kada je saznao za mezarje „Cerik“, direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Tuzanskog kantona prof. Kemal Nurkić, kazao je da je ono dobar primjer skromnog i savremenog mezarja.

Inače, uposlenici ovog Zavoda su do sada istražili i dokumentovali 35 starih grobalja na području ovog kantona. Ove godine zbog pandemije se ne ide na terensko istraživanje, već se dovršavaju ranije započeti poslovi iz ove oblasti.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.