GRADNJA U TUZLI

„Partizan“ u Kreki ponovo će zablistati

U gradskom budžetu osigurano 400. 000 maraka

Piše: E. Skokić

10.11.2020

Gotovo identičan srušenom „Partizanu“. E. Skokić

Radovi na gradnji kultnog objekta u tuzlanskom naselju Kreka, DTV „Partizan“, privode se kraju. Objekat, koji je izgrađen 1894. godine i koji je bio utočište Gombolaškog, a kasnije i Sokolskog društva, u postratnoj BiH je bio zapušten te je na kraju i srušen.

Inicijativu za ponovnu gradnju DTV “Partizan” uputilo je Udruženje građana “Kreka”, a u budžetu Grada Tuzla su osigurana sredstva od oko 400.000 KM.

Ono što je planirano, kako su nam rekli majstori, to je i odrađeno. Objekat je gotovo identičan srušenom „Partizanu“, a ukupna korisna površina prizemlja objekta iznosi 322 metra kvadratna.  Iznad dijela objekta u kojem su prostorije mjesne zajednice i Udruženja  “Kreka” planiran je tavanski prostor površine 92 metra kvadratna koji bi poslužio kao ostava.

U novom „Partizanu“ zapadni dio grada će dobiti ambulantu, ali i prostorije mjesne zajednice. Zvanično otvaranje, kako saznajemo, planirano je za desetak dana.

Inače, izgradnja „Partizana“, ističu članovi Udruženja “Kreka”, predstavlja presedan u Tuzli, jer je izgrađen objekat koji je 25 godina bio prepušten zubu vremena. Ipak, građanskim aktivizmom i nemjerljivoj ljubavi prema Kreki, uspjelo se izdejstvovati od gradskih vlasti da izdvoje novčana sredstva za izgradnju kultnog objekta.

Na otvaranju će biti upriličena izložba Muzeja istočne Bosne na kojoj će biti postavljene stare fotografije Kreke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.