NA LICU MJESTA

"Avaz" u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla: U Covid bolnici bila su i dojenčad

Formirano je Prijemno trijažno odjeljenje u kojem se zbrinjavaju djeca koja imaju simptome sumnjive na COVID, kaže dr. Lejla Ahmetbegović – Osmančević

Piše: E. Skokić

11.11.2020

Ulaz u Kliniku za dječije bolesti. E. Skokić

Klinika za dječije bolesti je trenutno jedna od najpovoljnijih epidemioloških ustanova Univerzitetsko – kliničkog centra u Tuzli. Od početka pandemije COVID-19 higijensko – epidemiološke mjere su podignute na najviši nivo što podrazumijeva obavezno mjerenje temperature svim uposlenicima prilikom dolaska na posao u dnevnoj i večernju smjenu. 


Uposlenici se često testiraju

- Uposlenici se često testiraju na COVID-19, čak i u slučajevima kada su bili u sumnjivim kontaktima u kućnim uslovima. Miješanje osoblja sa odjeljenja na odjeljenje je svedeno na namjanju moguću mjeru, specijalističko konsultativni pregledi na drugim klinika se organizuju prema strogim pravilima uz korištenje zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava – ističe dr. Lejla Ahmetbegović – Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.

Trenutno su na klinici prisutni pojedinačni slučajevi i blaži oblici koronavirusa među djecom. Međutim u proteklom periodu bio je veći broj djece koji su bili pozitivni na koronavirus.

- To su djeca sa blažom kliničkom slikom i šalju se na ambulatni tretman uz terapiju koju preporuče infektolozi. Djeca koja su zahtijevala hospitalizaciju u COVID bolnici sa težom kliničkom slikom su bila dojenčad dobi između 1,5 do tri mjeseca života i imala su blaže oblike bronhitisa i upala pluća – kaže naša sagovornica.

Zahvaljujući učinkovitoj organizaciji rada uposlenici Klinike za dječije bolesti izlaze u susret ostalim klinikama, naročito COVID bolnici i respiratornom centru gdje je veliki priliv pacijenata i pomoć zdravstvenih radnika, naročito medicinskih sestara/tehničara, je prijeko potrebno.

Prijemno trijažno odjeljenje

- Formirano je Prijemno trijažno odjeljenje u kojem se zbrinjavaju djeca koja imaju simptome sumnjive na COVID. Testiraju se samo ona djeca za koje je planiran prijem u bolnicu ili na osnovu simptoma, laboratorijswkih nalaza ili RTG snimka pluća pokazuju visoku sumnju na COVID-19 infekciju. Treba naglasiti da uz bolesno dijete uvijek leži i majka pratilja što znači da je rizik od širenja COVID infekcije dvostruka, zato je i to jedan od razloga zašto su higijensko-epidemiološke mjere na Klinici za dječije bolesti podignute na viši nivo. Klinka za dječije bolesti u svom sastavu od pojave pandemije COVID-19 odlukom Kriznog štaba ima formirano i odjeljenje ne COVID infektivne djece, što znači da tretiramo svu infektivnu patologiju kao što su meningitisi, stanja poslije vakcije, infektivne prolive, trovanje gljivama, ujede zmijama i sl. – zaključuje dr. Lejla Amhetbegović Osmačević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.