GRAČANICA

Zbog koronavirusa mnogi spas traže u narodnoj kuhinji

Obroci se pripremaju u „Imaretu“ u Tuzli, a mi se trudimo da dođemo do svačije kuće, zgrade, naselja kako bi naši korisnici lakše i brže došli do svoga obroka, kaže Šerbečić

Dnevno se pripremi 2.400 obroka. Avaz

Piše: H. Čalić

15.12.2020

U Centralnoj narodnoj kuhinji pri MDD „Merhamet“ u Tuzli za općine Tuzla, Kalesija, Lukavac i Gračanicu dnevno se pripremi 2.400 obroka za građane u potrebi. To je za oko 240 obroka više otkako je proglašena pandemija, a uskoro će jedan punkt za podjelu obroka biti otvoren i u naselju Kiseljak kod Tuzle.

Donose na adresu

Koordinator Regionalnog „Merhameta“ Zijad Dardagan kazao je kako je interesiranje za hranu u vrijeme pandemije povećano, jer su neki ljudi ostali bez posla pa im je narodna kuhinja jedini spas, a dosta obroka se dijeli i na kućnu adresu. Takav slučaj je u Narodnoj kuhinji u Gračanici. 

Šerbečić: Dnevno prijeđem oko 200 kilometara. Avaz

Sekretar „Merhameta“ u Gračanici Refik Šerbečić svakog dana iz Tuzle ide do Gračanice, a onda do punktova, sela i izbjegličkih naselja dijeli tople obroke.

- Dnevno podijelimo više od 300 obroka. Obroci se pripremaju u „Imaretu“ u Tuzli, a mi se trudimo da dođemo do svačije kuće, zgrade, naselja kako bi naši korisnici lakše i brže došli do svoga obroka. Dnevno prijeđem oko 200 kilometara i, vjerujte, nije mi teško kada znam da nekome nosim ručak i večeru. U vrijeme pandemije povećali smo broj obroka za 40 - kaže Šerbečić.

Zadovoljan hranom

Muka je na red u Narodnu kuhinju natjerala i Mehmeda Keljića. Njegova supruga Emilija umrla je prije 14 godina pa je Mehmed ostao sam. Redovno dolazi u Narodnu kuhinju i zadovoljan je hranom. 

- Nemam ni oca, ni majku, umrli su. Umrla je i nena Fatija Huskić, koja me je othranila. Šta bi ja bez ove kuhinje, bio bih gladan - kaže Tomislav Olić, mladić iz Gračanice, koji zbog specifične bolesti nije sposoban za rad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.