BLAGDANI

Katolički Božić obilježavaju i katolici u Gračanici

Katolična crkva u Gračanici naredne godine obilježeva 100 godina postojanja

Crkva u Gračanici sagrađena prije 100 godina. H. Čalić

Piše: H. Čalić

24.12.2020

Skupina Hrvata, njih oko stotinu počeli su obilježavanje jednog od tri svoja najvažnija blagdana Božić.

Zbog malog broja, u Filijalnoj crkvi uznesenja Blažene djevice Marije, Katoličkoj crkvi neće biti organizirana Ponoćka, pa će Katolici, poštujući epidemiološke mjere, svoj blagdan obilježavati u svojim domovima. Svečarske atmosvere neće nedostajati, kuće su ukrašene, obitelji okupljene.

Misu će u subotu u 14 sati održati župnik Juro Babić iz dobojske Župe.

Inače, katolička crkva u Gračanici sagrađena je davne 1921. godine, pa tako naredne 2021. godine obilježeva cijeli vijek svoga postojanja.


Toman se brine o crkvi. H. Čalić

U ratu je crkva oštećena, pa je 1998. godine temeljito obnovljena. O crkvi se brine Tomislav Toman. Nema dana kada vrijedni Tomo ne otvori vrata crkve, ne očisti dvorište.

- Ja sam tako naučio i ništa mi nije teško. Želim da naša crkva izgleda lijepo i uredno. Na rekonstrukciji 1998. godine učestvovai su svi narodi i građani, ponajviše Bošnjaci, te gračanički poduzetnici i mi smo svima zahvalni. Mi ćemo odmah poslije nove godine Komisiji za nacionalne spomenike BiH podnijeti zahtjev da se naša crkva proglasi nacionalnim spomenikom - kaže Toman, koji Božić obilježava u svome domu u Gračanici, u krugu porodice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.