REAKCIJE

PDA: Ustavni poredak u TK ruše Žarko Vujović i Denijal Tulumović

Članovi Vlade TK, kao i direktori javnih ustanova i preduzeća krivično su odgovorni i za nepoštivanje odluka najvišeg zakonodavnog organa

Skupština Tuzlanskog kantona. Arhiv

N. Ajnadžić

6.1.2021

Kantonalni odbor PDA Tuzlanskog kantona poslao je saopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

- Kantonalni odbor PDA Tuzlanskog kantona upozorava da Žarko Vujović i Denijal Tulumović, smijenjeni predsjednik Skupštine TK i premijer TK, koji su na sjednici 31. decembra 2020. godine donijeli nezakonitu odluku o proglašenju vanrednih prilika na TK, ruše ustavni poredak, jer su izvršnu vlast nametnuli iznad zakonodavne vlasti, odnosno Skupštine Tuzlanskog kantona. 

Iako su na toj sjednici navodno usvojili Budžet Tuzlanskog kantona za 2021. godinu, Zakon o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu i druge finansijske planove, smijenjeni premijer Tulumović, koji je na sebe preuzeo ovlasti Skupštine TK, nelegalnim odlukama je u krivičnu odgovornost uvukao sve izvršioce nezakonito donesenih dokumenata, odnosno ministre i direktore javnih institucija na TK.

No, članovi Vlade TK, kao i direktori javnih ustanova i preduzeća krivično su odgovorni i za nepoštivanje odluka najvišeg zakonodavnog organa, a što se konkretno odnosi na zaključak o zabrani zapošljavanja u svim javnim ustanovama, izuzev medicinskog osoblja u UKC Tuzla i Općoj bolnici u Gračanici, donesen na sjednici Skupštine 16. decembra 2020. godine. 

I dok se oko posljednjih dešavanja u TK čeka izjašnjenje pravosudnih institucija i OHR, pitamo se kako će kantonalni premijer pred parlamentarnom većinom Skupštine TK opravdati svoje postupke - navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.