AFERA DESETKA

Profesor Semir Imamović za "Avaz" o poništavanju ispita: U historiji fakulteta se nije desilo da 150 studenata izađe na ispit i svi dobiju desetke

Ja to ne mogu dozvoliti, kazao je Imamović

N. Ajnadžić

4.2.2021

Prof. dr. Semir Imamović: Poništio ispit. Avaz

Ovo se nije desilo u historiji ovog fakulteta, da 150 studenata izađe i 150 dobije desetku. 

Ja to ne mogu dozvoliti.

Ovo za "Avaz" govori prof. dr. Semir Imamović, profesor Medicinskog fakulteta u Tuzli koji je poništio ispit studentima. Naime, na ispit iz predmeta "Anesteziologija, reanimatologija i intenzivno liječenje" izašlo je 157 studenata šeste godine ovog fakulteta i svi su dobili desetke. 

Profesor smatra da je to nemoguće.


Moderne tehnologije

- Ispit je održan u ponedjeljak, 1. februara, a ja sam u utorak počeo pregledavati. Kada sam vidio da su svi testovi potpuno isti, da svi imaju tačne odgovore, završio sam za otprilike 45 minuta. Naravno da sam odmah zvao i dekanesu da vidim šta da radim jer je to zaista, ne sumnjivo, nego nevjerovatno - kaže Imamović.

Nije mu jasno kako su došli do pitanja s ispita, jer sve ukazuje na to.

Obavijest o poništavanju ispita. Avaz

- Moderne tehnologije, hakiranje kompjutera, pošto sam ispit spremao na svom računaru na poslu... Danas sam se našao sa predstavnicima studenata oko 12 i 15 sati i pričali smo skoro 2 i po sata. Pokušali smo naći rješenje, ja njih ubjeđivao da su prepisivali, oni mene da su svi fantastično naučili. Ja sam ipak predavač na Medicinskom fakultetu već 12 ili 13 godina i ne može me niko ubijediti da se na jednom ispitu može znati apsolutno sve - ističe prof. Imamović.


Dodaje da će Dekan ili Senat odlučiti šta će biti.

Nisu imali praksu

- Ja iz principa ne bih napisao nikada 157 desetki za koje mislim da nisu na pravedan način dobijene. Nudio sam im da ponove ispit, ako već znaju tako dobro, onda ćemo samo redoslijed pitanja izmijeniti. Rekao sam im da možemo kad hoće to uraditi do 13. februara do kad traje ovaj rok - kazao nam je Imamović.

Ističe da će uvijek reagirati na ovakve i slične stvari jer tako radi od početka svoje karijere.

- Žao mi je zbog ove godine i korone, što studenti nisu imali praksu, zaista su uskraćeni, ali jedan tako važan predmet na ovako nepošten način ne mogu završiti.

Pa oni su šesta godina, sutra će raditi sa mnom - zaključuje prof. Imamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.