SREBRENIK

Obilježavanje 688 godina Povelje bosanskog bana Stjepana II Kotromanića

Promocija knjige „Grad Srebrenik do sredine 19. stoljeća“

Tvrđava u Srebreniku proglašena nacionalnim spomenikom BiH. ARHIV

H. Č.

14.2.2021

U Srebreniku će biti obilježena 688. godišnjica potpisivanja Povelje bosanskog bana Stjepana II Kotromanića, uz uvažavanje mjera zaštite od virusa COVID-19.

Manifestacija „Dani povelje“ u Srebreniku se organizira od 2003. godine, pod pokroviteljstvom Grada Srebrenika.

- U historijskim izvorima grad Srebrenik se prvi put spominje u povelji-ugovoru koju je bosanski ban Stjepan II Kotromanić potpisao s Dubrovačkom republikom 15. februara 1333. godine u podgradu ovog grada. Tom prilikom ovaj bosanski ban ustupa Dubrovačkoj republici Rat, Ston, Prevlaku, otoke oko Rata i svega što je između Prevlake i Lovišta, uz godišnji dohodak od 500 perpera. Temeljnu uspomenu na ovaj slavni grad, srednjovjekovne bosanske historije, čuva njegova prelijepa utvrda, za koju je nauka već davno rekla da je najtvrđa u Bosni - napisao je u knjizi „Grad Srebrenik do sredine 19. stoljeća“ prof. dr. Edin Mutapčić.

Ova knjiga će biti promovirana sutra u Srebreniku, u okviru „Dana povelje“. Osim Mutapčića, autori knjige su još Rusmir Djedović i Kemal Nurkić.

„Dani povelje“ nastavljaju se u utorak pozorišnom predstavom „Putovanje“ u izvedbi Narodnog pozorišta iz Tuzle, a manifestacija se završava u petak, 19. februara, obilježavanjem Dana maternjeg jezika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.