OBRAZOVANJE

Dovest ćemo Sarajevsku filharmoniju u Gračanicu

Osnovna muzička škola izdvojila se iz OŠ „Hasan Kikić“

Piše: H. Čalić

11.5.2021

Uskoro konkurs za nove učenike. AVAZ

Gračanica je ove godine dobila još jednu javnu ustanovu u obrazovno-odgojnom procesu. 

Riječ je o JU Osnovnoj muzičkoj školi, koja se, nakon provedenih pravnih procedura izdvojila iz sastava OŠ „Hasan Kikić“. Škola broji 114 učenika koji se školuju na tri odsjeka, klavir, harmonika i gitara i 13 stručnih nastavnika.


Inicijativa 2019.

Kako bi rasteretio veliku osnovnu školu, direktor OŠ „Hasan Kikić“, profesor muzike Miralem Mejremić je 2019. godine pokrenuo inicijativu za izdvajanje Osnovne muzičke škole u zasebnu javnu ustanovu. Taj proces je okončan ove godine, Osnovna muzička škola je dobila i v.d. direktoricu Amru Selimović.


Ponosni na rezultate

- Sve ove godine, svi smo bili ponosni na rezultate muzičke škole. Zahvalni smo dobrim ljudima, uposlenicima, roditeljima UG „Polifonija“ i osobno Miloški Lejdi Not, koji su 2003. godine sagradili zgradu muzičke škole, koja jedina u Tuzlanskom kantonu ima koncertnu salu. Ponosan sam na brojne nagrade koje su učenici muzičke škole osvojili na domaćim i inozemnim takmičenjima – kazao je Mejremić koji je obećao da će, nakon što se smiri situacija s pandemijom, dovesti Sarajevsku filharmoniju koja će izvesti njegovo djelo „Fantazija“.

V.d. direktorica JU Osnovna muzička škola Amra Selimović kaže da je već raspisan konkurs za prijem novih učenika, i to 15 učenika na odsjek klavir, sedam na odsjek harmonika i dvoje na odsjek gitara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.