TUZLA

ZZOTK krši zakon: Drsko i bahato se eliminira pravo građana na izbor ljekara i ustanove

Ured za razmatranje žalbi BiH poništio javne konkurse i ugovore sklopljene između ZZOTK i javnih zdravstvenih ustanova zbog monopolističkog pristupa

Dvije godine zaredom se krši Zakon o javnim nabavkama i Zakon o konkurenciji. Avaz

Piše: E. Skokić

23.6.2021

Ko god bio na vlasti, očigledno, neke uvriježene loše prakse ostaju iste u Tuzlanskom kantonu.

Primjera je mnogo, a najslikovitiji dolazi iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK u kome se dvije godine zaredom krši Zakon o javnim nabavkama i Zakon o konkurenciji.

Uzaludna je i potvrda Ureda za razmatranje žalbi BiH, koji je poništio javne konkurse za 2020. i 2021. godinu i ugovore sklopljene između ZZOTK i javnih zdravstvenih ustanova kada se u praksi to ne primjenjuje, odnosno kada se novac i dalje nezakonito transferira.


Plaćaju usluge

Ured za razmatranje žalbi BiH u svojim rješenjima je konstatirao da „ZZOTK grupiranjem različitih vidova zdravstvene zaštite pogoduje javnim zdravstvenim ustanovama i time onemogućava konkurenciju i stvara monopolističko postupanje“ te je javne pozive poništio.

Kontaktirali smo Denisa Husića, direktora ZZOTK, koji je potpisao javne pozive za 2020. i 2021. godinu, ali on nije odgovarao na naše pozive.


ZZOTK: Dvije godine krši se zakon, novac se i dalje nezakonito transferira. AVAZ

Međutim, Vahid Čamdžić, predsjednik Udruženja za zaštitu prava pacijenata iz Tuzle, ističe kako je zakon jasan i da niko nema pravo na monopolističko ponašanje.

- Raspisanim javnim pozivima se drsko i bahato eliminira pravo pacijenta na izbor ljekara i izbor ustanove u kojoj će se liječiti. Znam da je žalba uvažena i javni pozivi će se morati ponoviti – kaže za „Avaz“ Vahid Čamdžić.

I pandemija koronavirusa pokazala je da javne zdravstvene ustanove u TK ne mogu u potpunosti odgovoriti zahtjevima pacijenata. U cijeloj priči ispaštaju građani jer oni u privatnim zdravstvenim ustanovama moraju plaćati usluge ljekara jer ZZOTK nije omogućio kroz javni poziv da i te usluge budu plaćene iz zdravstvenog fonda.



Nekvalitetna usluga

Pacijenti s pravom negoduju jer se nalaze na listama čekanja zbog, recimo, pokvarenih aparata u javnim zdravstvenim ustanovama, a u isto vrijeme u privatnim zdravstvenim ustanovama raspolažu s visokosofisticiranom opremom, ali ne i s ugovorom sa ZZOTK.

Kršenje Zakona o javnim nabavkama i Zakona o konkurenciji je preduvjet za nekvalitetnu uslugu, ali i korupciju. Uključivanjem privatnih zdravstvenih ustanova u sistem, kao u zemljama regije, pacijenti bi mogli dobiti kvalitetne zdravstvene usluge bez plaćanja, odnosno uz ovjerenu knjižicu.

Pravnici s kojima smo razgovarali tvrde kako su novčana sredstva Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2020. godinu nezakonito dodijeljena, a da je ista praksa u toku i u 2021. godini te da sve zajedno ima obrise krivičnog djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.