SVEČANOST

Počela izgradnja Roditeljske kuće u Tuzli

Zahvaljujući donaciji države Kuvajt u iznosu od 800.000 KM zatvorena je finansijska konstrukcija

Piše: E. Skokić

24.6.2021

Sa svečanosti u Tuzli - Avaz
Fikret Kubat - Avaz
Sa svečanosti u Tuzli - Avaz
Doc. dr. Lejla Osmančević - Avaz
Sa svečanosti u Tuzli - Avaz

Zahvaljujući donaciji države Kuvajt u iznosu od 800.000 KM zatvorena je finansijska konstrukcija neophodna za gradnju Roditeljske kuće koja je počela jučer u krugu Univerzitetsko – kliničkog centra u Tuzli i koja će biti gotova do kraja godine. Još 50.000 KM je obezbijedila Vlada TK i 30.000 KM tuzlansko muftijstvo, ali su ta novčana sredstva utrošena u projektnu dokumentaciju.



U svakom trenutku će moći primiti pet porodica

- Roditeljska kuća će se prostirati na 400 kvadratnih metara i u svakom trenutku će moći primiti pet porodica. To je veoma bitno jer rak nije bolest pojedinca već cijele porodice – kazao je Fikret Kubat, predsjednik Udruženja „Srce za djecu“.

Svoju radost zbog početka gradnje Roditeljske kuće nije krila ni načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla doc.dr. Lejla Osmančević koja je najavila kako će ta klinika uskoro postati veliko gradilište.

Šefica Odjeljenja za hematologije i onkologije prim.dr Amila Latifagić ističe kako se u Klinici za dječije bolesti trenutno liječi 11 mališana, a da na godišnjem nivou u TK ima 15-ak mališana sa najtežim oboljenjima.

- Od 2016. godine, dakle od kada postoji odjeljenje, imali smo oko 50-ak pacijenata – kazala je Latifagić.

Roditeljska kuća postoji u Sarajevu i njena izgradnja je dala velike rezultate. Oko 200 porodica je tu našlo privremeni smještaj. Samo roditelji, odnosno majke, znaju kako je biti zatvoren sa djetetom u četiri zida, a da pri tom imaju na umu da je riječ o najtežoj bolesti.


Ovo je projekt koji će pomoći svim roditeljima i djeci

- Budemo po 75 dana u četiri zida. Gubimo svoju rutinu. Budimo se u 6 sati, ali sve zbog svoje djece jer djeca znaju kakav je ručak kada im mama skuha ili kada ga dobiju od nekog drugog. Ovo je projekt koji će pomoći svim roditeljima i djeci – kaže Dajana Kenjić, majka čije se dijete bori sa opakom bolešću.

Kuvajtska donacija je realizovana uz podršku Vakufske direkcije Islamske zajednice BiH, a direktor direkcije dr. Senaid Zaimović je istakao kako se još 15-ak sličnih projekata realizuje širom BiH.

Podrška projektu Roditeljske kuće, ali i drugim sličnim projektima neće izostati ni u budućnosti. Obećali su to premijer TK Kadrija Hodžić i direkor UKC-a Tuzla dr. Alen Kamerić. Također i svi drugi ljudi dobre volje su spremni podržati projekte poput Roditeljske kuće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.