NA LICU MJESTA

Komemoracija brigadnom generalu Hazimu Šadiću

Bio je na čelu korpusa koji je odbrani Tuzlu, sjeveroistočnu Bosnu i BiH, kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle

Piše: E. Skokić

29.6.2021

S današnje komemoracije. E. Skokić

Komemorativnom sjednicom u Narodnom pozorištu Tuzla poštovaoci lika i djela brigadnog generala Armije R BiH Hazima Šadića, koji je 27. juna preminuo u 78 godini, još jednom su se prisjetili njegove briljantne vojničke karijere i ljudskih osobina.

Rođen je 1943. godine u Čeliću gdje će i pronaći svoj vječni smiraj kao deseto dijete svojih roditelje te je kao takav bio kumče Josipa Broza Tita.

Hrabrost i odlučnost

Kroz karijeru je bio posvećen svom poslu, a hrabrost i odlučnost je iskazao na početku agresije na R BiH kada je imenovan je za načelnika Okružnog štaba Teritorijalne odbrane Tuzla, a u oktobru 1992. godine i za načelnika štaba Drugog korpusa Armije R BiH.

Predsjedništvo BiH ga je u februaru najteže ratne 1993. godine postavilo za komandanta Drugog korpusa Armije R BiH.

Čin brigadnog generala dobio je 14. decembra 1993. godine, a odlikovan je i najvišim ratnim prizanjem „Zlatnim ljiljanom“ 1993. godine.

- U periodu rata bili smo i svjedoci zadivljujuće sposobnosti i hrabrosti kada je teške odluke donosio odlučno. Teške i saposnosne i za BiH i za sjeveroistočnu Bosnu i za Tuzlu. Građani mu duguju veliku zahvalnost jer je dao veliki doprinos u odbrani Tuzle kao sjedišta regije. Bio je komandant vojne formacije koja je čuvala najveću slobodnu teritoriju. General Šadić je volio svoju državu, svoj Čelić i svoju Tuzlu - rekao je na komemoraciji Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Ramo Pleh u ime Udruženja generala Armija R BiH govorio je o ljudskim osobinama generala Šadića, o njegovom doprinosu izgradnji BiH nakon završetka agresije.

- Sjedili smo nedavno na Kovačima i mi, generali, dotaknemo se rata. Pitao sam ga za narodnog heroja Nesiba Malkića. Ne mogu vam opisati s kakvim je emocijama govorio o njemu, ali i o svakom svom borcu. U ratu morate biti komandant, lider, ali je on bio i ostao veliki čovjek – kaže general Pleh.

Isto je to ponovio i premijer TK Kadrija Hodžić.


Bosanski branioci

- Nije bilo davno kada smo sjedili za istim stolom i obilježavali 15. april kada je formirana Armija R BiH. Čovjek koji je stvarao ovu armiju, bio je obradovan činjenicom da se obilježava Dan armije. Poručio je tada da ovaj mir koji baštinimo nije nikakva donacija i da su taj mir donijeli hrabri bosanski branioci Armije R BiH žrtvujući svoje živote i svoje porodice te da na tim temeljima i zajedništva, građanskog društva i antifašizma odgajamo buduća društva - kazao je Kadrija Hodžić.

Dženaza – namaz generalu Šadiću bit će klanjana danas u 17 sati ispred Čaršijske džamije u njegovom rodnom Čeliću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.