PROMOVIRANA KNJIGA

Sjećanje na hrabru majku Hatidžu Mehmedović

Bez obzira na strahove i prijetnje kad se među prvima vratila u Srebrenicu, nije posustala

Fena

3.7.2021

S promocije u Gradskoj biblioteci. Fena

U Gradskoj biblioteci u Kalesiji, u organizaciji Udruženja “Snaga nezavisne žene”, promovirana je knjiga „Hatidža“ autorice Esnefe Smajlović-Muhić.

Knjiga posvećena majci Srebrenice Hatidži Mehmedović govori o njenom životu, povratku u Srebrenicu nakon genocida, ali i borbi da genocid bude priznat u svijetu.

- Shvativši da je ostala sama, bez ikoga, od tog trenutka odlučuje da svoj život posveti istini i pravdi, da se u svakom djeliću svijeta sazna istina o genocidu u Srebrenici. U knjizi su prikazana dešavanja vezana za Srebrenicu, od osnivanja udruženja majki, gradnje Memorijalnog centra u Potočarima, do traganja za posmrtnim ostacima civilnih žrtava u masovnim grobnicama - rekla je Smajlović-Muhić.

O knjizi „Hatidža“ govorila je i profesorica Univerziteta u Tuzli Amira Turbić-Hadžagić, naglasivši tokom promocije da je majka Hatidža junakinja našeg doba.

- Narod koji ne zna svoju prošlost ne može imati svoju budućnost, a rahmetli Hatidža Mehmedović je bila hanuma koja je živjela časno i pošteno. Bez obzira na strahove i prijetnje kad se među prvima vratila u Srebrenicu, nije posustala. U amanet nam je ostavila da budemo časni i pošteni. To nije samo ime i prezime već žena koja je podnijela najveću tugu. Ona je jedna od hiljada majki koje su izgubile porodicu - izjavila je Turbić-Hadžagić.

Ono što je karakteristično za majku Hatidžu jeste da nikada u svojim izjavama, nastupima nije pozivala na mržnju i osvetu. Uvijek je govorila jezikom ljubavi, zagovarala pravdu i istinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.