GRAČANICA

Sekretar potpisivao svjedodžbe, učenici se u posljednji trenutak upisali u srednje škole

Nisu uspjeli izabrati v. d. direktora, zbog toga je došlo do razrješenja, tvrdi Baraković

Osnovna škola „Doborovci“: Administrativni problemi. AVAZ

Piše: H. Čalić

4.7.2021

Velika je bura dignuta u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona nakon što je Vlada, na prijedlog Ministarstva obrazovanja i nauke, usvojila odluku o izmjenama i dopunama Zakona o školstvu te smijenila 120 direktora i članova školskih odbora.

Prema dostupnim informacijama, protiv Ministarstva obrazovanja i nauke, Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona već je podneseno više od 50 tužbi.

Prijedlozi vijeća

U Osnovnoj školi „Doborovci“ u Gračanici, jednoj od najstarijih škola na ovom području, još nisu izabrani članovi Školskog odbora, a time ni v. d. direktora, pa učeničke svjedodžbe i druge akte potpisuje sekretar škole.

Nastavnici koje smo zatekli u školi, umjesto da su na raspustu, nastavljaju raditi zaostale administrativne poslove. Kako navode, problem je u tome što Ministarstvo obrazovanja i nauke TK u dva navrata nije uvažilo prijedloge Nastavničkog vijeća i Vijeća roditelja za imenovanje članova Školskog odbora.

- Nastao je vakuum, škola nije imala direktora, 14 učenika devetog razreda se sve do četvrtka nije moglo upisati u srednje škole, jer im nije imao ko potpisati diplome i svjedodžbe. Dakle, ispaštali su učenici, roditelji, prosvjetni radnici - kazali su nam nastavnici, koji su željeli ostati anonimni, strahujući, prema njihovim riječima, da će ostati bez posla.

Huskanović: Kolektiv složan. AVAZ

U četvrtak je održana sjednica Vijeća roditelja, a predsjednica Nermina Huskanović kaže da su roditelji ostali pri ranijem prijedlogu da se u Školski odbor izabere Dženita Ahmetović. Pri svojim prijedlozima ostaje i Nastavničko vijeće. Pedagoginja Selma Muratović tvrdi da je nastavnički kolektiv ostao nepodijeljen i ne odstupa od svojih prijedloga i stavova.

Šta je istina

Baraković: Podnijeli ostavke. AVAZ

- Najvažnije je da je pronađen način da se učenici upišu u srednju školu - izjavila je Muratović.

Kontaktirali smo i ministra obrazovanja Elvisa Barakovića.

- Istina je to da je u OŠ „Doborovci“ formiran Školski odbor, ali nije izabran v. d. direktora, jer su tri člana iz reda nastavnika i roditelja podnijela ostavke. Vlada je zbog toga razriješila dužnosti članove Školskog odbora i u fazi je imenovanje novih članova, a dokumente do daljnjeg potpisuje sekretar škole. Učenici će biti upisani u srednje škole - izjavio je Baraković.

NA sjednici Gradskog vijeća Gračanice vijećnik Haris Hasić pokrenuo je inicijativu za smjenu resornog ministra obrazovanja i nauke u Vladi TK Elvisa Barakovića zbog brojnih propusta i samovolje u radu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.