GRAČANICA

Održana 3. tradicionalna "Kosijada" u gradu Sokolu: Uz pjesmu, 85 kosaca njivu od 18 dunuma pokosilo za sat

Jedan od organizatora Kemal Dizdarević kaže da je ovo lijepa moba, podsjećanje na nekadašnja vremena, kada nije bilo ovih današnjih motornih kosačica

Piše: H. Čalić

6.7.2021

Kosci u mjestu Bijela voda. H. ČALIĆ

U srednjovjekovnom gradu Sokolu kod Gračanice jučer je organizirana 3. tradicionalna „Kosijada“. Prema dogovoru, 85 kosaca iz Sokola i okolnih sela, Doborovaca, Vranovića i Škahovice, s britkim kosama, uz pjesmu grupe izvornih pjesama „Doboščani“, stiglo je u mjesto Bijela voda.



Došli i mladi

Kosci su došli na poziv organizatora ove tradicionalne manifestacije Abdulaha Huremovića da svom komšiji ručno, uz pjesmu i druženje, pokose veliku njivu od 18 dunuma.

Prema riječima Huremovića, njiva od 18 dunuma pokošena je za sat i 15 minuta, a sve je krenulo uz pjesmu „Moj je babo kosio, ja mu vodu nosio, kad je babo puno ostario, svoju kosu on je ostavio. Pa sad kosa visi niz tarabu i podsjeća na mojega babu“…

- Slika u Sokolu kada je 85 kosaca kosama kovanicama krenulo redati otkos za otkosom podsjetila je na neka davna, ljepša vremena. Nije teško organizirati ljude, došli su i mladi, ali i iskusni kosci i za nešto više od sat njiva komšije Redže Dautovića bila je pokošena - kazao je Huremović.

Huremović s najstarijim koscem Hadžiaganovićem. H. ČALIĆ

Budili mještane

Na „Kosijadu“ je stigao i najstariji stanovnik Sokola, nekada poznati kosac Esad Hadžiaganović. Sjedio je u hladu i divio se snažnim koscima, njihovoj pjesmi i organizaciji. Jedan od organizatora Kemal Dizdarević kaže da je ovo lijepa moba, podsjećanje na nekadašnja vremena, kada nije bilo ovih današnjih motornih kosačica.

- Ova „Kosijada“ je i način na koji se družimo. Našem komšiji Redži smo pomogli i pokosili mu njivu. Uživanje je poraniti u šest sati pa mještane buditi pjesmom i kosama - rekao je Dizdarević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.