GRADAČAC

Uskoro obnova bedema starogradske ljepotice

Ovo je prva i najvažnija faza u zaštiti kompleksa radova

Kula 2003. proglašena nacionalnim spomenikom BiH. H. ČALIĆ

Piše: H. Čalić

2.8.2021

Iako je cijeli kompleks Kule Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu tvrdo građen, opasan kanalima, vrijeme čini svoje, pa nakon što je završena gradnja gradskog trga, na red za sanaciju došli su i bedemi poznate kule.


Glavno obilježje grada

Na trgu je sagrađeno i turbe, u koje bi se trebale prenijeti kosti borca za autonomiju Bosne Husein-kapetana.

Gradačačka kula, poznata po nekoliko imena, kao Gradina, Kula Husein-kapetana Gradaščevića ili Kula Zmaja od Bosne, glavno je obilježje ovog prelijepog gradića. Starogradska ljepotica dominira krajolikom Gradačca, na najvišoj tački na ovom prostoru. Ova kula je 2003. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

- Mi smo do sada priveli kraju pripremne radove za sanaciju prve faze rekonstrukcije Kule Zmaja od Bosne, odnosno obnove bedema koji drže kulu. To je prva i najvažnija faza radova u zaštiti kompleksa. Završeni su istražni radovi na cijelom kompleksu, projektantska kuća „Ambijent“ iz Tuzle uradila je glavni projekt za ove poslove i mi od Ministarstva prostornog uređenja čekamo građevinsku dozvolu, nakon čega ćemo raspisati tender i odabrati izvođača radova. To su procedure koje se moraju ispoštovati - kaže Adnan Begović, koji je zadužen za projekt sanacije i rekonstrukcije dijelova bedema na kuli.

Ističe da se radi o prvoj fazi radova, a kasnije na red dolazi i obnova krovova na Sahat-kuli, na ulaznim kapijama.

Cijeli projekt obnove ove kule koštat će oko 3,5 miliona KM.


Na redu obnova bedema koji drže kulu. AVAZ

U amanet budućim generacijama

Iza Husein-kapetana Gradaščevića u amanet budućim generacijama ostao je cijeli kompleks koji uključuje kulu s podzemnim tunelima i kapi-kulama (ulazima), sahat-kulu, rodnu kuću kapetana i Husejniju džamiju, ali kula je ipak najprepoznatljiviji i najveći objekt unutar ovog kompleksa.

Izgradnju gradačačke kule započeo je brat najpoznatijeg gradačačkog kapetana Gradaščevića Murat-kapetan. Bilo je to 1765., a gradnja je trajala gotovo stotinu godina.

U historijskim dokumentima je zapisano da je Kula Husein-kapetana Gradaščevića sjedište kapetanije s koje je Husein-kapetan branio Bosnu, boreći se za njenu nezavisnost. Počela se obnavljati 1765. godine. Bijela kula je podzidana 1818. i 1819. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.