KALESIJA

Kuća Hamidovića postat će zavičajni muzej

Sakupljat će se predmeti koji govore o tradiciji i životu bosanske porodice

Piše: H. Čalić

3.8.2021

Kuća Hamidovića: Atrakcija u Vukovijama Gornjim. H. ČALIĆ

Zahvaljujući velikom entuzijasti Rasimu Hamidoviću, dugogodišnjem predsjedniku Udruženja starih zanata u Tuzlanskom kantonu, porodična kuća koja se nalazi na obroncima mahale Džafići u Vukovijama Gornjim kod Kalesije, stara više od 300 godina, postat će zavičajni muzej.



Izvorni oblik

U ovoj kući su se rodili njegov pradjed, djed, otac, a u njoj je donedavno i Rasim živio. Iako načeta zubom vremena, ostat će u izvornom obliku.

Rasim je, kao veliki zaljubljenik u starine, kuću obnovio, u potkrovlju je sagradio bosansku sobu, uredio je podrum, prozore, sve u izvornom obliku.

 Nedavno je na ovom lokalitetu organizirana velika likovna kolonija i tada se došlo na ideju da se u zaštitu Hamidovića kuće uključe stručnjaci Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, kao i izdavačka kuća „Bosanska medijska grupa“ (BMG), koju vodi publicista Mehmed Pargan.

Hamidović: Briga o starinama. H. ČALIĆ

Razne manifestacije

- Vrijedi se angažirati na ovom lokalitetu. Već smo na sastanku u Zavodu u Tuzli dogovorili pravce djelovanja na Hamidovića kući.

Zaključili smo da se ona pretvori u zavičajni muzej, gdje će se sakupljati predmeti koji govore o tradiciji i životu bosanske porodice. Kuća je prostrana i pogodna za organizaciju raznih manifestacija, kao što su promocije knjiga, likovne kolonije, seminari i drugi sadržaji - istakao je direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK Kemal Urkić.

Hamidović je obećao pomoć kako bi najstarija kuća u ovom kraju nastavila da „živi i priča priče duge stoljećima“.

Prvi domaćin

Prvi domaćin u ovoj kući bio je Aljo Hamidović i on je živio na čardaku ove kuće.

Prema podacima, na kući je devet puta mijenjan krov, dok magaza nikada nije mijenjana. To je ostalo originalno, na kamenju, od bosanskog hrasta, vrlo čvrstog, postojanog.

U kući su od njenog nastanka uvijek živjele najmanje dvije porodice, osim u periodu od 80-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.