TUZLANSKI KANTON

Za masovnu imunizaciju osiguran milion KM

Ovim bespovratnim novčanim sredstvima želimo pomoći zdravstvenim radnicima i ustanovama da iznesu teret, kaže Husić

Piše: E. Skokić

19.8.2021

Husić: Usvojen program dodjele bespovratnih sredstava. E. SKOKIĆ

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona (ZZOTK) osigurao je milion konvertibilnih maraka za zdravstvene ustanove primarnog tipa s ciljem omasovljenja imunizacije građana. 

Domovi zdravlja koji budu aplicirali za ova bespovratna novčana sredstva dodijeljene iznose morat će opravdati do 31. januara 2022. godine.



Tačan broj

- Do tog datuma domovi zdravlja koji dobiju novac moraju proslijediti tačan broj vakcinisanih građana, broj zaposlenika koji su bili angažirani u procesu imunizacije i utrošak materijalno-tehničkih sredstava - pojašnjava Denis Husić, direktor ZZOTK.

Prema preliminarnim podacima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, u ovom kantonu do sada je vakcinisano 85.000 građana, od čega 25.000 u Tuzli. Proces imunizacije i dalje teče, vakcina ima dovoljno, ali je potrebno ubrzati kompletan proces kako bi što više građana prije zimskih mjeseci primilo vakcinu.

- Imamo određenih problema u kompletnom procesu, a upravo ovim bespovratnim novčanim sredstvima želimo pomoći zdravstvenim radnicima i ustanovama da iznesu teret imunizacije - smatra Husić.

Novi val

Uzimajući u obzir trenutna epidemiološka kretanja i primjetno povećanje broja pacijenata pozitivnih na koronavirus sa srednjom i težom kliničkom slikom, postoji strah da su ovo podaci koji ukazuju na novi val zaraze COVID-19. 

S ciljem intenziviranja procesa vakcinacije stanovništva na području Tuzlanskog kantona, Vlada TK usvojila je program dodjele bespovratnih sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.