MANIFESTACIJE

Bogata historija Gradačca predstavljena kroz zanimljive sadržaje

„Ljeto na Starom gradu“ privuklo brojne posjetioce

Piše: H. Čalić

20.8.2021

Rabić i Nurkić: Zaštita kompleksa. AVAZ

U Gradačcu, gradu Zmaja od Bosne, završena je manifestacija „Ljeto u Starom gradu“, koju je uspješno organizirala Javna ustanova Centar za kulturu „Ahmed Muratbegović“.

Ova manifestacija ponudila je mnoštvo interesantnih skupova, predavanja, koncerata, izložbi.



Stari predmeti

Posjetioci su 5. avgusta na otvorenju manifestacije u Zavičajnoj muzejskoj zbirci imali priliku pogledati postavku eksponata pod nazivom „Od kamena do baruta“ autora Zorana Matkića, novinara i publiciste. Mogli su se vidjeti predmeti pronađeni na ovim prostorima od najstarijih vremena do danas.

Ova postavka bit će otvorena sve do 22. oktobra - Dana grada Gradačca. Potom je u kompleksu Kule Husein-kapetana održano interaktivno predavanje na temu „Stari grad Gradačac, historijat i zaštita“, gdje su govorili dr. Nedim Rabić i mr. Kemal Nurkić. Gosti su imali priliku postavljati i pitanja, koja su se uglavnom odnosila na trenutne aktivnosti u vezi sa zaštitom Starog grada Gradačca.

- Ispred nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, graditeljske cjeline Husejnije džamije, u kompleksu Kule i kuće Gradaščevića postavili smo informacione table s fotografijama, a 9. avgusta promovirana je knjiga Sanje Hajdukov „Pohvala mudrosti“. „Ljeto u Starom gradu“ završili smo koncertom i plesom pod nazivom „Muzika vaše mladosti - Zvižduk u osam“ hitovima 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća - kazala je v. d. direktora JU Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Azra Okanović.


Bogata tradicija

Kemal Nurkić, direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, rekao je da Gradačac ima dugu urbanu i kulturnu tradiciju.

- U srednjem vijeku imao je utvrdu (grad) i predgrađe (varoš) s trgom i bio je centar župe Nenavište ili Gradačac. Od početka 16. stoljeća postaje osmansko naselje s kalom (utvrdom) i mahalama. Centar je i nahije Gradačac, a od početka 18. stoljeća i kapetanije Gradačac, kao oblika vojnog utvrđenja - istakao je na predavanju o „Starom gradu Gradačcu“ Nurkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.