TUZLA

Počelo vanjsko uređenje centra za autizam: Zakonom zaštititi prava djece

Do sada je uloženo gotovo milion KM

Piše: E. Skokić

24.8.2021

Otvoren za roditelje i djecu iz svih kantona. E. SKOKIĆ

Izgradnja budućeg centra za autizam u Tuzli ulazi u završnu fazu. 

U toku su radovi na vanjskom uređenju objekta, koje izvode radnici preduzeća „Tehnograd-company“, a čija je vrijednost iznosi 76.000 KM.

- Nakon vanjskog uređenja objekta preostaje nam da centar za autizam, tako da kažem, smjestimo u zakonski okvir, odnosno da formiramo javnu ustanovu i na taj način otvorimo vrata budućim korisnicima - izjavio je Esad Džidić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.



Nabavka opreme

Do sada je u ovaj centar uloženo gotovo milion KM. Dvije decenije borbu za gradnju centra vodilo je Udruženje roditelja djece i osoba s autizmom (URDOSA), s neumornim Mehom Sadikovićem na čelu.

- Radimo na zakonu kako bi centar za autizam što prije profunkcionirao i kako bi kvalitetno radio. Želimo zakonom zaštititi djecu i ako u tome uspijemo, vjerujemo da jednim kvalitetnim zakonskim okvirom možemo imati najbolji centar u Evropi - kazao je Sadiković.

Dok vrijedni radnici preduzeća „Tehnograd-company“ uređuju prilaze objektu, URDOSA je već poduzela aktivnosti s ciljem nabavke neophodne opreme.

- Nama je, naravno, neophodna savremena oprema. Procjene govore da nam je potrebno oko 200.000 KM. Pozivam sve općine i gradove u TK da se uključe u ovu aktivnost kako bismo dobili neophodna sredstva za rad - apelirao je Sadiković na svijest lokalnih zvaničnika iz čijih će sredina djeca i osobe s autizmom boraviti u centru.

Centar može biti najbolji u Evropi. E. SKOKIĆ

Krov nad glavom

Centar za autizam u Tuzli neće biti namijenjen samo za djecu s područja Tuzlanskog kantona. Svoj „krov nad glavom“ mogu pronaći djeca i osobe iz drugih kantona, ali će oni plaćati smještaj.

- Imamo planove da ostvarimo saradnju s centrima iz regije i Evrope - zaključuje Sadiković, koji je sretan što se izgradnja prvog centra za autizam u FBiH privodi kraju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.