GRAČANICA

Bošnjaci su 1998. godine dali veliki doprinos u obnovi oštećene crkve

Počelo obilježavanje 100. godišnjice katoličke crkve

Hasan Čalić

Dobojski župnik Juro Babić sa saradnicima i gostima iz Doboja, Makljenovca i drugih mjesta boravio je u gračaničkojkatoličkoj crkvi (Filijalna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije), a domaćin mu je bio Tomislav Toman (80), koji godinama održava objekt crkve.

Oštećena u ratu

Na ovaj način počelo je obilježavanje 100. godišnjice katoličke crkve u Gračanici, čija je gradnja započela davne 1921. godine. Nakon što su obišli objekt crkve, župnik Babić pohvalio je Gračanliju Tomana, koji od 1998. godine održava i brine se za crkvu i okolinu.

- Moram vam priznati da me, s obzirom na to da ova crkva pripada Župi Doboj, fascinirao gospodin Tomislav Toman, koji s toliko ljubavi i posvećenosti održava crkvu. Znamo da je malo Hrvata u Gračanici, pa je sav posao pao na njegova leđa. Čuo sam da je crkva oštećena u ratu pa je 1998. godine obnovljena, ali će trebati još većih zahvata, jer su zidovi crkve popucali na više mjesta i ovdje će statičari morati dati posljednju riječ kako bi se ovaj objekt sačuvao - rekao je župnik Babić.

Toman je ovom prilikom zahvalio Gračanlijama, posebno Bošnjacima koji su 1998. godine dali veliki doprinos u obnovi u ratu oštećene crkve, ali i Gradskoj upravi Gračanice. Te godine prvi put je od početka gradnje u objekt uvedena električna energija.

Velika pomoć

Inače, Tomana Gračanlije pamte po velikoj pomoći, koju je putem Karitasa dovezao i dijelio tokom rata i u prvim poratnim godinama onima kojima je ona bila potrebna. Pomoć se sastojala od prehrambenih proizvoda, odjeće, obuće, ortopedskih pomagala i desetine hiljada dječijih paketića.

Inače, centralno obilježavanje 100. godišnjice crkve bit će organizirano 2023. godine na datum kada je crkva blagoslovljena, odnosno otvorena.

NA VRH

Podijeli članak na