GRAČANICA

Petnaestu godinu djeci romske populacije dijele besplatne udžbenike

Gradonačelnik obećao i besplatan prijevoz učenika

Gradonačelnik Helić dijelio komplete udžbenika i školski pribor. AVAZ

Piše: H. Čalić

24.9.2021

Već petnaestu godinu Grad Gračanica iz budžetskih sredstava pomaže školovanje djece Roma iz pet osnovnih škola, „Hasan Kikić“, II Osnovne škole, OŠ „Donja Orahovica“, „Soko“ i „Doborovci“.

Gradonačelnik Gračanice Nusret Helić podijelio je 50 kompleta djeci romske nacionalnosti, i to komplete udžbenika za djecu od petog do devetog razreda te školski pribor za djecu od prvog do petog razreda, jer su oni ranije od Ministarstva TK dobili besplatne udžbenike i dva kompleta udžbenika za srednjoškolce.

Helić je najboljim učenicima čestitao na zalaganju, ostale je pozvao da uče i slušaju svoje nastavnike, ali i roditelje, da se školuju i postanu korisni članovi zajednice.

- Ove godine izdvojili smo gotovo 7.000 maraka. Čuo sam za problem prijevoza. Obećao sam da ću, čim roditelji donesu potvrde o putovanjima, platiti prijevoz učenicima - kazao je Helić.

Elvedin Muratović iz romskog naselja Veseli Brijeg u Škahovici kazao je da ga raduje to što se i o Romima neko brine.

- Neko pomogne da se sagradi kuća, neko primi socijalnu pomoć. Djeca su dobila udžbenike, a bit će im plaćen i prijevoz do škole. Moje sin Ćazim je odličan od prvog do četvrtog razreda - kaže Muratović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.