ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Kardiovaskularne bolesti odnose najviše života u Tuzlanskom kantonu

U BiH ne postoji nijedan kvalitetan program za prevenciju ovih bolesti, kaže prof. dr. Jahić

Piše: E. Skokić

25.10.2021

Prof. dr. Jahić: Infarkt srca i moždani udar najčešći uzroci smrti. AVAZ

Analizom zdravstvenog stanja stanovništva u Tuzlanskom kantonu (TK) u 2020. godini utvrđeno je da su vodeći uzroci umiranja stanovništva na tom području kardiovaskularne bolesti.

U ukupno registriranom obolijevanju odraslih stanovnika, deset vodećih oboljenja učestvovalo je s 55,3 posto.

- Gotovo 90 posto umrlih patilo je od dvije bolesti - infarkta srca i moždanog udara. Nemamo nikakav kvalitetan preventivni program, dok su podaci o broju smrti od COVID-19, a prvi smo u Evropi, usko povezani s kardiovaskularnim oboljenjima. Umrli od COVID-19 su najčešće oni koji boluju od kardiovaskularnih bolesti. Veoma je interesantno da se stručnjaci iz oblasti kardiovaskularnih bolesti uopće ne konsultiraju da bi se poradilo na programu za prevenciju - kaže prof. dr. Elmir Jahić, kardiolog svjetskog glasa, direktor Specijalne bolnice „Medical Institute Bayer“ u Tuzli.

Uprkos iznesenim podacima, država, odnosno resorna ministarstva, vlade na svim nivoima i zavodi ne čine ništa da, uz konsultaciju sa zdravstvenim profesionalcima, formiraju program prevencije kardiovaskularnih bolesti te da krenu u implementaciju.

- U BiH ne postoji nijedan kvalitetan program namijenjen prevenciji kardiovaskularnih bolesti, prema uzoru na ono što rade u Evropi i ono što je u skladu s važećim smjernicama i doktrinama. Pacijenti su prepušteni sami sebi, kao i zdravstveni profesionalci. U BiH je 50 posto umrlih iz grupe kardiovaskularnih bolesti, dok ih je u svijetu ispod jedne trećine, oko 29 posto. To ukazuje da se ova bolest može vrlo kvalitetno i uspješnost prevenirati, dijagnosticirati i uspješno liječiti - zaključuje prof. dr. Jahić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.