GRAČANICA

Priznanja za dobrovoljne davaoce krvi: Heroji u ratu i miru

Oni dobrovoljno darivaju svoju krv, lijek koji se ne može kupiti, a nekome će spasiti život, kaže Nurkić

Humanitarci u prostorijama Crvenog križa. H. Čalić

Piše: H. Čalić

12.11.2021

Pet dobrovoljnih davalaca krvi jučer je od predsjednika Gradske organizacije Crvenog križa Gračanica Ibrahima Nurkića i predsjednika Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Mustafe Hrvića primilo priznanja, i to „Zlatni znak“, „Zlatna plaketa“, „Srebrena plaketa“ i „Srebreni znak“.



Najviše priznanje „Zlatni znak“

Najviše priznanje „Zlatni znak“ dobili su Mirsad Maglajlić (65), penzioner koji je u dvije države, Bosni i Hercegovini i Italiji, gdje je bio na privremenom radu, krv dao 114 puta, te penzionerka Nedreta Alić, koja je krv darivala 76 puta.

Alija Ahmetagić i Esed Osmanović dobili su „Srebrenu plaketu“, a Kemija Pašalić „Srebreni znak“.

- Ovo su naši heroji, bilo u ratu, bilo u miru. Oni dobrovoljno darivaju svoju krv, lijek koji se ne može kupiti, a nekome će spasiti život. Pandemija je malo usporila naše akcije, ali podatak da su lani na akcije pozvane 1.904 osobe, a krv ih je dalo 1.838, dovoljno govori - kazao je Nurkić.

Rekorder u Gračanici

Rekorder u Gračanici Maglajlić rekao je da je i u Italiji dobio priznanja.

- Italijani su mi dodijelili tri zlatne medalje. I moj sin Adnan, koji također radi u Italiji, u ovoj plemenitoj misiji pošao je mojim putem, pa je, iako ima 34 godine, krv dao 85 puta. To je naš život i način na koji možemo pomoći bolesnim ljudima - rekao je Mirsad Maglajlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.