GRAČANICA

Vapaj poljoprivrednika pred proljetnu sjetvu: Repromaterijal poskupio za 300 posto

Za prošlu sjetvu dao sam 18.000 KM, a za predstojeću mi treba 30.000 maraka, cijene repromaterijala skaču gotovo svakodnevno, kaže Suljić

H. Čalić

Ministar Smajlović sa saradnicima posjetio „Gračanku“: Obećana pomoć

Foto: Avaz


Poljoprivrednici su u očajnoj situaciji pred predstojeću proljetnu sjetvu, rečeno je jučer tokom sastanka u ZZ „Gračanka“ u Gračanici ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona Vahidinu Smajloviću.

On je jučer sa saradnicima posjetio ovu zadrugu, koja s radom nije prestajala 68 godina, no nije čuo pozitivne nagovještaje.

Teška godina

Zadruga zapošljava 23 radnika, od čega je devet poljoprivrednih inžinjera, te ima više od hiljadu kooperanata - poljoprivrednika, farmera, proizvođača mlijeka i mesa.

- Mi smo u prošloj godini proizveli i otkupili 1.100 tona kornišona i plasirali ga u Njemačku, 100 tona paprike za tržište u Austriji, otkupili smo od proizvođača pet miliona litara mlijeka, uvezli 76 priplodnih junica kako bi poboljšali pasminski sastav. Da nije bilo suše, rezultati bi bili i bolji, ali cijene repromaterijala za sjetvu su nas sve zabrinule, a poljoprivrednike bacile u očaj. Kukuruz i mineralno đubrivo poskupjeli su za 300 posto i narednu sjetvu doveli u pitanje - kazao je direktor „Gračanke“ Refik Ahmujić.

Naveo je da je teško bilo šta planirati u ovakvoj situaciji.

- Ovo će biti nezapamćeno teška godina. Zahvalni smo na pomoći iz Gradske uprave u Gračanici i poticajima iz Tuzlanskog kantona, ali mi sada svi zajedno moramo vidjeti kuda i kako dalje s našom poljoprivredom - dodao je on.

Ministar Smajlović je istakao kako su poticaji u poljoprivredi lani s 4,5 povećani na 7,7 miliona maraka, a ove godine će iznositi više od 8 miliona maraka.

Hitan sastanak

- Mi ćemo naredne sedmice održati hitan sastanak u Vladi TK u vezi sa sjetvom - kazao je Smajlović.

Farmer Senad Suljić, koji u svojoj štali ima 20 krava muzara i isto toliko bikova u tovu, za prošlu sjetvu je dao 18.000 KM, a za predstojeću mu treba 30.000 maraka, jer cijene repromaterijala skaču gotovo svakodnevno.

On je imao problema i s divljim svinjama, koje su prošle godine opustošile polja oko Gračanice.

  • Suljić: Šta raditi

    Suljić: Šta raditi

    Foto: Avaz


- Lani su mi, od 300 dunuma pod kukuruzom, 120 dunuma uništile divlje svinje u naselju Malešići. I šta mi sada da radimo? Neophodna nam je pomoć - kazao je Suljić.

Ministar Smajlović rekao je i da će sa svim lovačkim društvima u TK održati sastanak kako bi pokušali riješiti problem s divljim svinjama koje su u prošloj godini na poljima kukuruza napravile veliku štetu.

Faruk Huskanović i Galib Mahmutović iz LD „Srndać“ obećali su da će se lovci pobrinuti da od 1. aprila organiziraju hajke na divlje svinje, a tražit će da se izvrši revizija lovno-privredne osnove te da im se omogući da u vrijeme lova odstrijele veći broj divljih svinja i da se one proglase štetočinom.

Više o temi Poljoprivreda

NA VRH

Podijeli članak na