GRADAČAC

Najčešća muška imena u 19. stoljeću bila su Hasan, Husein, Mehmed i Mustafa

Pretpostavlja se da je veći dio radno sposobnog stanovništva u tom periodu stradao u Pokretu za autonomiju Bosne, koji je predvodio Husein-kapetan Gradaščević

Autor Nurkić i promotori Šabotić i Djedović. H. Čalić

Piše: H. Čalić

23.1.2022

„Stanovništvo Gradačca polovinom 19. stoljeća“ nova je knjiga mr. Kemala Nurkića koja je svjetlo dana ugledala na veoma uspješnoj promociji u sali „Gradačačkog sajma“, a u izdanju Narodne biblioteke „Alija Isaković“.

Dvije godine autor je radio na prijevodu orijentalne građe s osmanskog turskog jezika o popisu muških osoba i esnafa u Bosanskom ejaletu, a koji je provela osmanska vlast davne 1850./1851. godine za područje Gradačca i okoline.



Sedmo koljeno

Kemal Nurkić se u knjizi referirao na popis stanovništva u Gradačcu, njegovim selima i mahalama, pa je tako došao do podatka da je najviše muškaraca živjelo u četiri mahale, Kala, Čaršija, Svirac i Bukva te da je bilo malo starih osoba. Pretpostavlja se da je dobar dio radno sposobnog stanovništva u tom periodu stradao u Pokretu za autonomiju Bosne, koji je predvodio Husein-kapetan Gradaščević.


Uspješna promocija knjige. H. Čalić

- Gradačac, zajedno s okolinom, u to vrijeme imao je 1.338 kuća, 4.152 muške osobe, pa ako se tome doda i broj ženskih osoba, Gradačac je ukupno imao 8.300 stanovnika. Najčešća muška imena bila su Hasan, Husein, Mehmed i Mustafa. Danas Gradačačani, na osnovu podataka iz popisa 1851. godine, imena mahala te ljudi i njihovog opisa, mogu istražiti porijeklo do svog devetog koljena - istakao je mr. Rusmir Djedović.


Daljnja istraživanja

Prof. dr. Izet Šabotić govorio je o prilikama u Bosni u to vrijeme i kazao kako knjiga autoru pruža priliku za daljnja istraživanja svog zavičaja, Gradačca i okoline.

Kemal Nurkić, koji je bio direktor RTV TK, kao i Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, izdao je još knjiga o historiji ovog kraja.

Objavio je i knjige „Popis bijeljinskog Kadiluka“, „Defter nekretnina Gradačca 1875.“, „Gračanički defter-Tuzla i Doboj-Istok“, „Prošlost Kladnja“ i „Monografija Srebrenika“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.