GRAČANICA

Svečana sjednica Civilne zaštite: Priznanja za deminere, davaoce krvi, vatrogasce...

Pismene zahvalnice dodijeljene ambasadama SAD i Njemačke

Dobitnici priznanja: Uspješan rad. H. Čalić

Piše: H. Č.

3.3.2022

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite (CZ), u Gračanici je održana svečana sjednica Gradskog štaba CZ, na kojoj su zaslužnim građanima dodijeljene pohvale, zahvalnice i novčane nagrade.

Gradonačelnik Gračanice Nusret Helić je u prigodnom obraćanju rekao da je Civilna zaštita u prošloj godini uspješno obavila svoje zadatke.



Prioritet rijeka Spreča

- Prioritet je bila borba protiv COVID-19. Borili smo se i s plavljenjem rijeke Spreče. Stručnjaci Zavoda za agropedalogiju vršili su analizu tla na poplavljenim dijelovima Sprečkog polja i utvrdili prisutnost teških metala u zemlji. Istovremeno je prikupljeno 12.000 eksplozivnih naprava koje su zaostale od proteklog rata. Pripadnici CZ imali su mnogo posla, a mi smo potpuno zadovoljni njihovim radom - istakao je Helić.

Pohvalu je dobio i Sead Delić, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save.

 - Nama je rijeka Spreča u prioritetima. Agencija je do sada na području Gračanice uložila 2,5 miliona maraka. Neki od radova na najkritičnijim mjestima na rijeci su u toku. Za kompletnu regulaciju Spreče trebat će oko 72 miliona maraka i taj projekt smo kandidirali UNDP - istakao je Delić.



Brojna priznanja

Pohvala je dodijeljena i Muharemu Šehiću, predsjedniku Vijeća mladih grada Gračanice, za implementaciju projekta „Daruj krv“. Pismene zahvalnice za pomoć u deminiranju uručene su ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke putem ITF-a Slovenije. Novčane nagrade dobili su sanitarni inspektor Denis Čamdžić, Admir Sarajlić iz Vatrogasne jedinice, te dobrovoljni davaoci krvi Almir Zarufović, Nusret Salihbašić, Ahmet Durmić i Mirsad Huskić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.