ODRŽAN SASTANAK

Neophodno usklađivanje pravilnika o zapošljavanju djece šehida u Tuzlanskom kantonu

Istaknuto je da je jedino sistemskim rješenjem moguće poboljšati položaj i materijalni status branitelja i članova njihovih porodica

A. O.

Održan sastanak

Foto: PRESS SLUŽBA


Ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Zoran Blagojević razgovarao je danas s predsjednicom Saveza porodica šehida i poginulih boraca TK Sabirom Mićanović i predsjednicima Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Alminom Škrijeljom, Saveza RVI FBiH Esadom Delićem i Saveza RVI TK Fahrudinom Hasanovićem o ostvarivanju prava na zapošljavanje i liječenje djece šehida i poginulih boraca nakon 25. godine života.

Navedeno je da su prisutne razlike u pravilnicima koji regulišu ta prava po kantonima, ali je svima zajedničko da se u velikoj mjeri ne poštuju odredbe koje pravo na zapošljavanje daju djeci šehida.

Prema riječima ministra Blagojevića, kršenje konkursne procedure je prisutno ali zajedničkim angažmanom udruženja koja posjeduju podatke o članstvu i resornog ministarstva moguće je provođenje konkursa u skladu sa zakonom.

Također je, prema riječima predsjednika Saveza RVI TK Hasanovića, neophodno usklađivanje pravilnika o zapošljavanju u preduzećima i boračkih organizacija.

- Novim će Izmjenama i dopunama Zakona o osnovnim pravima boraca i članova njihove porodice FBiH koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri, kantoni biti obavezni da usklade pravilnike - kazao je predsjednik federalne Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Škrijelj.

Istaknuto je da je jedino sistemskim rješenjem moguće poboljšati položaj i materijalni status branitelja i članova njihovih porodica. 

NA VRH

Podijeli članak na